Munkaerőhiány a német gazdaságban

Egy friss tanulmány szerint  a német gazdaság egyes szektoraiban annyira hiányzik a képzett szakember, hogy ez konkrétan a fejlődést és a versenyképességet veszélyezteti.

A kölni székhelyű Institut der deutschen Wirtschaft  tanulmánya szerint a szakképzett munkaerőhiány mértéke megduplázódott az elmúlt évben, az üres álláshelyek száma 213.000-ről 465.000-re nőtt.

 

iwd-logo.jpg

 

A munkaerőhiány – sok egyéb probléma, például az alkatrészhiány mellett – visszafogja a német cégek fejlődését és veszélyezteti a versenyképességüket a nemzetközi piacon.

A tanulmány szerint a szakképzett munkaerő hiánya az egész németországi munkaerőpiacot érinti, bár nyilván nem ugyanolyan mértékben.

A leginkább érintett iparágak közé tartozik az építőipar, az informatika, egészségügy és szociális ágazat, az oktatás szinte minden szintje, továbbá a szállítmányozás, logisztika és a természettudományos szféra (mi mondjuk hiányoljuk a gépipart a felsorolásból...)

Statisztikailag nézve 10-ből 8 álláshely azért nem betölthető, mert egyszerűen nincs megfelelő szakképzettségű munkaerő.

A tanulmány szerint a „nyelvészet, irodalom, bölcsészettudomány, társadalom- és gazdaságtudomány, média, művészet, kultúra és formatervezés” szakterületeket érinti legkevésbé a munkaerőhiány, ez azért annyire nem meglepő.

A fenti tanulmányból származó információk egybevágnak egy futó projektünkben szerzett információkkal és tapasztalatokkal.

A 2021-es év végén egy hazai ügyfelünk megbízásából végeztünk kutatást és elemzést a német és osztrák informatikai szektorban.

 

A kutatásunk főbb megállapításai az alábbiak voltak:

  • Egy felmérés szerint jelenleg (2021 végén) közel 90 ezer IT-szakértő állás betöltetlen Németországban.

 

  • 800 cég-és HR-vezető megszólításával készült kutatás kimutatta, hogy tömeges felvételi igény esetén a vállalatoknak átlagosan 6 hónapjába telik mire fel tudnak tölteni egy IT-részleget.

 

  • A megkérdezettek több, mint fele (52%) keres szoftverfejlesztőt és/vagy szoftvermérnököt.

 

  • Ausztriában lakosságarányosan a németországinál rosszabb a helyzet: 30 ezer IT- szakember kerestetik

 

deutschland_fehlende_it-experten.png 

 

deutschland_fehlende_it-experten_2.png

A fenti ábra szerint egyébként az IT-szektorban leginkább a szoftverfejlesztők a legkeresettebbek.

Forrás: dekra-akademie.de 

 

Mit jelentenek a fenti információk számunkra?

Üzletfejlesztési lehetőséget!

A munkaerőhiány lehetőséget teremt Németországon kívüli cégeknek, hogy belépjenek a piacra és egyes részfeladatokat vagy teljes folyamatokat átvállaljanak (leendő) német partnereiktől, ezáltal persze saját profitra tegyenek szert.

Megfelelő piaci ismerettel felvértezve, megfelelő stratégiával meg kell keresni a munkaerőhiánnyal küzdő cégeket (főleg a kiemelt szektorokban) és kapcsolatot kell kiépíteni velük, a fenti jelenség kiváló lehetőséget jelent a fejlődni kívánó vállalkozások számára. (Hogy ennek hogyan álljunk neki, korábbi bejegyzéseinkben olvashat, például itt.) Nyilván nem egyszerű ez a folyamat, sőt számtalan buktatót is rejthet magában, de megfelelő felkészüléssel, rutinnal, adott esetben a célországot kitűnően ismerő külső szakértő segítségével sikeresen elvégezhetők azok a feladatok, amelyek a német piac meghódításához szükségesek. 

business-development_dach.jpg

 

Persze mint minden lehetőség, a külpiaci üzletfejlesztés is jelent több-kevesebb kockázatot is. Esetünkben két dolgot emelnénk ki:

  • vajon minket / egy magyar céget nem sújt most vagy a közeljövőben a munkaerőhiány? Egy sikeres németországi vagy ausztriai üzletfejlesztés esetén (sikeres = kiépítünk kapcsolatokat és új megrendeléseket generálunk) el tudjuk látni a pótlólagos megrendeléseket?

 

  • ha szorosabb kapcsolatot építünk ki német / osztrák cégekkel, meg tudjuk tartani a munkaerőnket? Sajnos nem egy esetről hallottunk, amelyben a magyar munkaerőt „levadászták” a német cégek és ott alkalmazták…

 

Amennyiben érdeklik Önt a németországi és ausztriai üzletfejlesztés gyakorlati kérdései, olvassák el további bejegyzéseinket

 Vagy inkább arról olvasna, hogyan lett Németország export világbajnok

A bejegyzés alapjául szolgáló cikk itt olvasható.

 

A szerző jogász & közgazdász, a német-magyar gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokra szakosodott Ungarnconsulting Kft ügyvezetője.

További szakmai tartalmakért és a német gazdasággal és üzletfejlesztéssel kapcsolatos hírekért kövesse az Ungarnconsulting Facebook-oldalát!