Az orosz-ukrán háború hatása az osztrák gazdaságra

Az ukrajnai háború és az Oroszország elleni szankciók egyre többe kerülnek Ausztria gazdaságának (is), ugyanakkor egyelőre egy politikus sem vetette fel a bajba jutott cégek állami támogatását.

Raiffeisen International (RBI), Uniqa, a hazai piacról is ismert VIG - számos osztrák vállalat működik Ukrajnában és Oroszországban. A támadást követő napon az Oroszországban és Ukrajnában is működő nagyvállalatok részvényeinek árfolyama hatalmasat zuhant. Az osztrák külgazdasági kapcsolatok mindkét érintett országgal jelentős mértékűek, így a károk egyre nagyobbak. 

Egyelőre nem világos, hogy adópénzekkel és milliárdos mentőcsomagokkal kell-e közbelépnie az osztrák államnak. 

1,59 milliárd eurós befektetésével az osztrák cégek a hatodik legnagyobb külföldi befektetők Ukrajnában. Az érintett iparágak között számos gyártóüzem található, például a Fischer és a Blizzard sígyártóé. A pénzügyi szektorban erőteljesen képviselteti magát a Raiffeisen Bank International, valamint az Uniqa, a Grawe és a Vienna Insurance Group biztosítók is.

made_in_austria.jpg

 

Az Ausztria és Ukrajna közötti kereskedelem volumene 2021-ben januártól novemberig körülbelül 1,5 milliárd euró volt.  A salzburgi Porsche Holding, a VW csoport ausztriai általános importőre, amely több délkelet-európai országért felelős, ukrajnai leányvállalatai üzleti tevékenységét „vészműködésre” állította át. Elővigyázatosságból a Porsche Holding Ausztriában és Ukrajnában tevékenykedő munkatársai a múlt héten elhagyták az országot. Minden további lépést és intézkedést illetően szorosan együttműködünk az osztrák hatóságokkal. Emellett folyamatosan kapcsolatban állunk az ukrajnai alkalmazottainkkal is, akik egyelőre otthonról dolgoznak” – mondja a Porsche Holding.

A bécsi Agrana cukorgyártó cég 1997 óta működik Ukrajnában, és mintegy 550 embert foglalkoztat. Vinnicában (Kijevtől 300 km-re délnyugatra) a gyümölcsöt a tejipar számára gyümölcskészítményekké, valamint az italgyártók számára gyümölcslé-koncentrátumokká dolgozza fel. Ezenkívül az Agrana saját mezőgazdasági gyümölcstermelő létesítményt üzemeltet a regionális friss és feldolgozási piac számára a nyugat-ukrajnai Lukában. "A termelés jelenleg a tervek szerint folyik, de a műszakbeosztást a helyzethez igazítják" – nyilatkozták az Agrana képviselői. 

Az itthon is ismert Wienerberger téglaóriás tevékenykedik ugyan Oroszországban, de összességében nem látják, hogy komoly hatással lennének az események az üzletre. "A Wienerberger oroszországi kitettsége nem éri el az eladások 1 százalékát, nem vagyunk aktívak Ukrajnában – nem látunk rövid távú hatást üzletünkre" – nyilatkozta Heimo Scheuch vezérigazgató. Az éves forgalom 1 százaléka mintegy 40 millió eurót jelent az építőanyag-csoportnak.

A salzburgi székhelyű emelőberendezéseket gyártó Palfinger öt oroszországi telephellyel, három saját és két vegyesvállalattal rendelkezik. A csoport összesen 1300 embert foglalkoztat Oroszországban. Rövid távon az Ukrajna elleni támadásnak nem várható messzemenő következménye a Palfingerre nézve, bár a cég 1,84 milliárd eurós forgalmának 7%-át ez a régió adja.

Körülbelül 650 osztrák vállalat tevékenykedik Oroszországban mintegy 4,6 milliárd eurós befektetési értékben, és fordítva, mintegy 500 orosz cég Ausztriában körülbelül 21,4 milliárd euróval. Oroszország Ausztria második legnagyobb közvetlen külföldi befektetője. A részben már bejelentett, illetve további várható tranzakciók ezért nagy bizonytalanságot okoznak pénzügyi körökben, és nem csak az EU-ban, hanem az USA-ban is – nyilatkozta a Wiener Zeitungnak egy iparági bennfentes. A legnagyobb nemzetközi pénzügyi tranzakciós rendszerből, a Swiftből való kizárás értelemszerűen tovább rontotta a helyzetet. 

Egy másik jelentős bizonytalansági tényező az USA következő szankciói. Ha az államok úgy döntenek, hogy szankcionálnak minden Oroszországban működő bankot, vagy akár azok anyavállalatait, az nagyon súlyos következményekkel járna az európai bankokra nézve. "Nagy bajba kerülnének azok a nemzetközi bankok, amelyeket az USA kizár a dollárügyletekből" - mondta a bennfentes.

A „bankmentő csomag” kifejezést azonban jelenleg (még) senki nem akarja használni sem a politikából, sem a pénzügyi szektorból. A helyzet jelenleg túl törékeny és dinamikus, gyakorlatilag óránként változik. Bár az osztrák pénzügyi helyzet elvileg stabil, az osztrák Sberbank (és leányvállalatai, pl. a magyar hálózat) gyorsan megadta magát.   

 

Szakértők úgy számolnak, hogy a krízis, illetve az ehhez kapcsolódó szankciók kb. 0,4 - 0,5%-kal csökkentik az osztrák gazdaságot, igaz ez a kalkuláció nem számol azzal, hogy leáll az áruszállítás, főleg a gázszállítás Oroszországból. Ez az eset nyilvánvalóan egy drasztikus újratervezést igényelne. 

 

A szerző jogász & közgazdász, az osztrák/német - magyar gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokra szakosodott Ungarnconsulting Kft ügyvezetője.

További szakmai tartalmakért és a német gazdasággal és üzletfejlesztéssel kapcsolatos hírekért kövesse az Ungarnconsulting Facebook-oldalát! 

 

Forrás:

Wiener Zeitung 1

Wiener Zeitung 2

Kurier