Recesszió és infláció vár Németországra (is)?

Az éppen hogy elmúló járvány és az orosz-ukrán háború miatt egyre több szakértő tartja borúsabbnak a német gazdasági kilátásokat.

marcel_fratzscher.jpgMarcel Fratzscher, a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) elnöke szerint a német gazdaság 2021 utolsó negyedévéhez hasonlóan 2022 első és  második negyedévben is valószínűleg zsugorodni fog. Emellett akár a 10%-os százalékos infláció sem tartható kizártnak.

Az orosz-ukrán háború következtében a DIW a németországi gazdasági kibocsátás csökkenésére és az árak további emelkedésére számít. 

Becslésünk szerint a német gazdaság újra recesszióba süllyed" - mondta Marcel Fratzscher, a DIW elnöke, a "Neue Osnabrücker Zeitung" munkatársának. A német gazdaság 2021 utolsó negyedévéhez hasonlóan valószínűleg 2022  első és második negyedévben is csökkeni fog.

 

Fratzscher emellett azt is feltételezi, hogy az infláció tovább fog gyorsulni. "Valószínűleg jóval öt százalék feletti lesz azdiw_logo.jpg infláció ebben az évben. Ha a háború eszkalálódik és újabb szankciókat vezetnek be, akkor akár tíz százalék felé is mehet" - mondta. Fratzscher szerint az infláció a következő hetekben-hónapokban valószínűleg ismét növekedni fog, "mert a cégek még nem hárították át teljesen a fogyasztókra az alapanyagok áremelkedését és az egyéb magasabb költségeket".

Bár a (gazdasági) hírek főleg az elszabaduló energiaárakra koncentrálnak, a szakértő szerint nem csak az energiahordozók árait kell nézni, hanem az olyan nyersanyagok ellátási láncait, pontosabban azok problémáit is, mint a ritkaföldfémek vagy az élelmiszerek. Oroszország a búza és a műtrágya egyik legnagyobb exportőre. "Fel kell tehát készülnünk arra, hogy az élelmiszerárak ismét jelentősen emelkedhetnek. Ez "nagyon-nagyon nehéz lehet a fogyasztók számára az elkövetkező hónapokban". 

Fratzscher arra számít, hogy az Európai Központi Bank (EKB) "újra elhalasztja a monetáris politika normalizálását, bármennyire is kívánatos. A közgazdász kifejtette: "A kamatemelés ilyen helyzetben a munkanélküliség növekedését jelentené." Az EKB Kormányzótanácsa a mai ülésen értékeli a helyzetet.

 

A szerző jogász & közgazdász, a német-magyar gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokra szakosodott Ungarnconsulting Kft ügyvezetője

További szakmai tartalmakért és a német gazdasággal és üzletfejlesztéssel kapcsolatos hírekért kövesse az Ungarnconsulting Facebook-oldalát! 

 

Forrás: www.presseportal.de