Kirobbanó formában az osztrák gazdaság - legalábbis a háború kitörése előtt

Ausztria gazdasági teljesítménye februárban ismét meghaladta a válság előtti szintet. A negyedik lezárás által leginkább sújtott ágazatokban az utóbbi időben jelentősen javultak a kilátások, különösen a szállásadás és a gasztronómia területén. A nemrég megjelent WIFO-felmérés eredményeiből szemezgettünk.

Fontos megjegyzés: a felmérés még a háború kitörése előtt készült!

wifo_logo.pngA Friedrich August von Hayek és Ludwig von Mises közgazdászok által 1927-ben közgazdasági elemzés céljából alapított WIFO ma Ausztria vezető alkalmazott empirikus közgazdasági kutatóintézete. Az intézet működése non-profit-jellegű, tudományos munkáját tekintve független a politikától és az üzleti élettől. A WIFO küldetése, hogy hidat építsen az akadémiai alapkutatás és a gazdaságpolitikai alkalmazás között. További info itt.

A szezonálisan kiigazított osztrák munkanélküliségi ráta a pénzügyi és gazdasági válság 2008-as kirobbanása óta a legalacsonyabb szinten van, az üres állások száma pedig ismét rekordszintet ért el. Az infláció a közelmúltban közel 6%-ra emelkedett (lásd erről korábbi bejegyzésünket), és az ukrán háborúval kapcsolatos nyersanyagár-sokk miatt valószínűleg még egy ideig magas marad. Az orosz földgázellátás esetleges fennakadása kockázatot jelent az osztrák ipar egyes szektoraira nézve.

Az osztrák gazdaság gyorsan túljutott a negyedik Covid-lezárás negatív hatásain. 2021 végére a GDP már ismét elérte a válság előtti szintet, és csak átmenetileg esett enyhén 2022 elején az omikron-hullám hatására. Bár az iparban a hozzáadott érték jelenleg stagnál a drága előtermékek miatt, a cégek optimizmusa töretlen a jó megrendelési helyzetre tekintettel. A szolgáltatások terén különösen a turizmusban lettek lényegesen jobbak a kilátások (persze volt honnan emelkedni...). Bár az osztrák turizmus jelenlegi helyzetét a megkérdezett szakértők többsége továbbra is kedvezőtlennek tartja, a COVID-19 világjárvány leküzdésére utaló jelek és a pozitív foglalási helyzet egyre magabiztosabbá teszik a cégeket.

 osterreich_bundeslaender.jpg

Forrás

Az osztrák munkaerőpiac már fellendülési szakaszban van. A foglalkoztatás és a betöltetlen állások száma új csúcsokat ért el, és a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta februárban a legalacsonyabb szinten volt a pénzügyi piaci és a gazdasági válság 2008-as kitörése óta. A tartós munkanélküliség válsággal összefüggő növekedését már sikerült mérsékelni. 

 

Az ukrajnai háború lelassítja az euróövezet és Ausztria fellendülését.

A háború kitörése új lendületet adott az amúgy is igen magas nyersanyagáraknak, ami hosszú időre vissza fogja fogni a magánháztartások reáljövedelmét. Ha az orosz földgázimportot a szankciók részeként korlátoznák, ez az ipar egyes területein termeléskieséseket okozhat. Az osztrák bankok közül egyedül a Raiffeisen Bank International rendelkezik jelentős kitettséggel Oroszországban. A belföldi hitelezést azonban nem érintheti jelentősen Oroszország kiszorulása a nemzetközi pénzügyi rendszerből, mivel ezt a Raiffeisen-csoport regionális bankokon és állami bankokon keresztül intézi.

wifo_hangulatindex.jpg

A külkereskedelmet kevésbé érinti a konfliktus. A krími válság és a kapcsolódó szankciók óta csökkent az áruk közvetlen külkereskedelme Oroszországgal, a külkereskedési volumen így most meglehetősen alacsony. 

A közelmúltban tapasztalt nyersanyagár-sokkok komoly kihívást jelentenek a jegybankok számára. Az infláció elszabadulása mögött már eddig is nagyrészt a kedvezőtlen kínálati sokkok álltak, ami megnehezíti a monetáris politika szigorítását. Az ukrajnai háború tovább fokozta a központi bankok, különösen az EKB előtt álló dilemmát. Az infláció további gyorsulása – Ausztriában ez közel 6%-ot jelent – ellenére a jegybankok ismét eltérhetnek valamelyest a nemrégiben megkezdett szigorítási pályától.

 

A szerző jogász & közgazdász, az osztrák/német - magyar gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokra szakosodott Ungarnconsulting Kft ügyvezetője.

További szakmai tartalmakért és a német gazdasággal és üzletfejlesztéssel kapcsolatos hírekért kövesse az Ungarnconsulting Facebook-oldalát! 

 

Forrás: www.wifo.ac.at