A leggazdagabb osztrákok

Míg az itthoni szupergazdagok sorrendje nagyjából ismert a hazai olvasók előtt, jóval kevesebb infó található az osztrák versenyzőkről.

Ezúton szeretnénk orvosolni ezt a hiányt, és bár ez a téma nem tartozik szorosan a német nyelvterületen történő üzletfejlesztéshez, de ezen a borongós szombat délutánon ennél szakmaibb bejegyzéshez nincsen kedvünk  

(Persze folyamatban van ennél szakmaibb cikkek írása is, például a (német) gazdasági konjunktúramutatókról vagy a német hadiipar gazdasági hátteréről, úgyhogy mindenképpen térjenek majd vissza!)

Nézzük tehát az osztrák szupergazdagokra vonatkozó listát, amelynek alapja a Forbes kutatása. A lista alapján ugyan egy osztrák illetőségű üzletember / üzletasszony/ örökös sem tartozik a világ leggazdagabb emberei közé, de azért így sem kell bánkódniuk. A Forbes-listán összesen 2578 dollármilliárdos szerepel, ebből 10 osztrák illetőségű. 

A leggazdagabb osztrák nem meglepő módon Dietrich Mateschitz. A Red Bull alapítója idén az 51. helyen áll 27,4 milliárd dolláros (jelenleg 25,1 milliárd eurós) vagyonával, ezzel messze a legtehetősebb osztrák. Kevésnek nem mondható vagyona azonban csak bő tizede a Forbes listája szerint a világ leggazdagabb emberének, a Tesla tulajdonosának, Elon Musknak (219 milliárd dollár), viszont nagyságrendileg még így is kb. 20-szorosa a leggazdagabb magyar Csányi Sándornak (kb. 1,35mrd USD).

dietrich_mateschitz.jpeg

Dietrich Mateschitz, Red Bull-főnök (kép forrása)

A lista szerint a második leggazdagabb osztrák Georg Stumpf építőipari vállalkozó 7,9 milliárd dollárral a 288. helyen - 2018-ban még a 822. volt a listán. Georg Stumpf osztrák fejlesztő és befektető 1994-ben alapította a Stumpf cégcsoportot a céges legendárium szerint apja 35.000 dolláros kölcsönével.

Őt Rene Benko követi a ranglistán, az ingatlanbefektető vagyonát 5,4 milliárd dollárra becsülik, ezzel világszinten a 490. helyen áll. Egy évvel ezelőtt még a 496. helyen állt, 2020-ban és 2019-ben még a 361., illetve a 365. volt a listán. Ők hárman fértek be Ausztriából az első 500-ba.  A világranglista 552. helyét az 1980-ban alapított, szerencsejáték-technológiával foglalkozó, hazánkban is leányvállalattal rendelkező Novomatic alapítója és tulajdonosa, Johann Graf foglalja el 5 milliárd dollárral. Korábbi személyes csúcsa a 181. hely volt 2019-ben. Néhány száz milliárdossal hátrébb a Linzben született, Bécsben diplomázott, jelenleg Hong-Kongban élő és tevékenykedő jogász - üzletember Helmut Sohmen 3,9 milliárd dollárral (774. hely).

A német illetőségű Horten áruházlánc  - osztrák állampolgárságú - örökösnőjének, Heidi Horten 3 milliárd dollárja viszont nem volt elég, hogy világszinten bekerüljön a top 1000-be, a 1012. helyen áll. Esetében (német áruházlánc - osztrák örökös) egyébként nem kell bármiféle adóoptimalizálásra gondolni, a német áruházalapító egy született osztrák hölgyet vett feleségül, majd így került halála után a német üzletlánc osztrák örökségbe. A hölgy amellett, hogy neves filantróp és műgyűjtő, tulajdonosa a Carinthia VII nevű hatalmas luxusjachtnak, ez a 45. leghosszabb jacht a világon. Holtversenyben szintén az 1.012. helyen áll a befektető Michael Tojner (Varta, Montana Tech Components).

lurssen-carinthia-vii.jpgA Lürssen által gyártott Carinthia VII (kép forrása

 

A natúrkozmetikai termékkel foglalkozó L'occitane tulajdonosa, Reinold Geiger a Forbes 1579. helyen áll 1,9 milliárd dollárral.  

Őt követi a műszaki tervezéssel és mérnöki szolgáltatásokkal foglalkozó Andritz társtulajdonosa, Wolfgang Leitner 1,8 milliárd dollárral, amellyel a Föld 1645. leggazdagabb embere.

pierer_ktm.jpgA 2324. helyen holtversenyben áll Ulrich Mommert és családja, a ZKW cég korábbi tulajdonosai (elsősorban fényszórók, ködvényszórók és egyéb lámpatestek gyártása az autóipar számára), valamint a motorkerékpárokat gyártó KTM-tulajdonos, Stefan Pierer áll – a vagyonuk egyenként 1,2 milliárd dollárt tesz ki.Pierer 2018-ban már a top 2000-ben volt, idén viszont egy kicsit feljebb kúszott az előző évhez képest. (Itt olvasható vele egy érdekes interjú magyar nyelven).

 

 

 

 Megjegyzésünk: mindenképpen hozzá kell tenni, hogy az ilyen jellegű listák jórészt becsléseken alapulnak.screenshot_2022-04-24_at_00-50-37_die_reichsten_osterreicher.png Egyrészt megpróbálják megbecsülni az érintett vagyonát, nyilván  a látható, elérhető vagyonelemek alapján, de azt feltérképezni, hogy mi lehet esetleg off-shore számlákon, svájci széfekben stb. szinte lehetetlen. Másrészt becslésnek tekinthető, mert a vagyon jelentős része részvényekben van, tehát az árfolyamváltozások miatt napi szinten változhat (és változik is) az értéke, illetve jelentősen függ az EUR/USD árfolyamtól, tehát inkább tájékoztató jellegűnek tekinthető.

Egyébként egy 2020-as felmérés szerint Ausztria rendelkezik Európában a 4. legmagasabb milliomosaránnyal (4,5%; azaz a lakosság 4,5%-a számít milliomosnak, mármint euróban természetesen.) Ennél magasabb csak Svájcban (14,1%!!!; nem elírás!), Hollandiában (7,1%) és Belgiumban (5,4%) magasabb ez az arány.

Ez alapján Ausztriában a lakosság 10%-a birtokolja az osztrák magánvagyon 57%-át, amelyet osztrák szakértők "extrém egyenlőtlenségként" értékelnek...

 

 

Forrás