2022: Nehéz év az osztrák kiskereskedelem számára

A magas élelmiszerárak és az egyre borúsabb fogyasztói légkör valószínűleg lassítja az osztrák kiskereskedelmet a következő hónapokban. A Bank Austria iparági jelentése szerint a 2021-es árbevétel erős, 2,8%-os növekedése után a kiskereskedelem az idén valamivel több, mint 1 százalékos reálnövekedést fog elérni. Főleg az élelmiszer-kereskedelmen kívüli alágazatok lassulnak az előző évhez képest.

„2022 elején a kedvező munkaerőpiaci adatok, az első magas kollektív bérmegállapodások és a rendelkezésre álló jövedelem várhatóan erőteljes növekedése a fogyasztói kiadások meredek növekedését jelezte” – áll a jelentésben. A kiskereskedelem növekedése 1,6 százalék volt 2022 első negyedévében. Ez főleg az élelmiszerszektorra volt visszavezethető, amely többek között a vendéglátóipari járványügyi lezárások miatt utáni vendéglátóipari nyitás miatt ért el alacsonyabb eladásokat. Ugyanakkor az élelmiszerkereskedelem nélkül a kiskereskedelmi forgalom 2022 márciusáig még 8,3%-kal nőtt.

inflation_is_osterreich.png

Kép forrása

Az ukrán háború és az amúgy is magas infláció ezt követően – és a jövőben is – visszafogja a fogyasztói klímát – prognosztizálják a Bank Austria szakértői. "Rövid távon a kiskereskedelmi infláció rekordszintet ért el, ami meghatározza a 2022-es kiskereskedelmi évet." A jelentés szerint a kiskereskedelemhez kapcsolódó áruk átlagosan 5,6 százalékkal drágultak májusig. (A rekordmagas osztrák inflációról itt írtunk korábban)

A szegmenseredményeket tekintve az év folyamán változni fog a kép: az előrejelzés szerint az élelmiszer-kereskedelem lendületet fog venni a turisztikai kereslet élénkülése következtében, míg a többi területen a kereslet gyengülni fog a magas infláció miatt.

sommerurlaub_osterreich.jpg

Kép forrása

Az osztrák elemzők a közeljövőben nem számítanak a magas fogyasztói árak jelentős csökkenésére.

Ennek oka a tartósan magas energiaköltség, de az alapanyagok és félkész termékek előtermékek kínálata sem teljesen garantált. Ez azt fogja sok esetben eredményezni, hogy a fogyasztási cikkek iránti erős kereslet esetenként elégtelen kínálattal fog találkozik, ez pedig a mikroökonomia szabályai szerint tovább növeli az árakat. Mindenekelőtt a drága mezőgazdasági termékek, például a műtrágyák és emellett az energiaárak okozzák az élelmiszerárak emelkedését.

"Az élelmiszerek fogyasztói árai várhatóan továbbra is követik a termelői árakat, amelyek 2022 áprilisában 11,9 százalékkal emelkedtek. A termelői árak valószínűleg még tovább növekednek, mivel az osztrák élelmiszergyártók árakra vonatkozói prognózisai rekordmagasságot értek el áprilisban és májusban" - magyarázta Günter Wolf, a Bank Austria közgazdásza.

Forrás: Wiener Zeitung