Problémák az osztrák munkaerőpiacon - lehetőség magyar cégeknek?

A magas infláció mellett  elöregedő népesség és a munkaerőhiány jellemzi Ausztria gazdaságát jelenleg és a jövőben

Az osztrák bruttó hazai termék (GDP) 2022-ben - számos válság - ellenére, 5 százalékkal növekedett a 2021-es bázishoz képest. Ausztria gazdasági teljesítménye mintegy 3,2 százalékkal a válság előtti 2019-es szint felett van, tette közzé az Osztrák Statisztikai Hivatal Bécsben héten.

Ugyanakkor Ausztria külkereskedelmi mérleghiánya 2022-ben 19,6 milliárd euróra növekedett (2021: 12,9 milliárd euró), ami elsősorban az energiaimport, pontosabban az elszabaduló energiaárak következménye. Ezek a fejlemények ahhoz vezettek, hogy továbbra is nő az infláció, amely jelenleg 11 százalék körüli szinten van. Mint ismert, a magas energia- és élelmiszerárak további dráguláshoz vezetnek, ami mostanra a szolgáltatások es egyéb termékek árában is megmutatkozik és ezzel az inflációt tovább fokozza.

der_fachkraeftemangel.jpg

Kép forrása

Egy ideig együtt kell élnünk a magas inflációval“– nyilatkozta Tobias Thomas, az Osztrák Statisztikai Hivatal főigazgatója. Abból indulunk ki, hogy „az infláció jelentősen csökkenni fog az év folyamán”. Ennek ellenére idén is a két százalékos uniós célérték felett fog maradni a ráta. Thomas úgy véli ebben az esetben csak egy eszköz segít: több verseny.

“Protekcionizmus és elszigetelődés biztosan nem fogják csökkenteni az árakat”

Felbolydult a munkaerőpiac

Az „Austrian Economic Barometer“ felmérés ezúttal a munkaerőpiacra, kifejezetten a munkaerőhiányra és a demográfiai problémákra fókuszál. Biztató jel egyrészt, hogy az foglalkoztatottság Ausztriában a COVID-okozta mélypont után helyreállt. A foglalkoztatási ráta 74 százalék volt az előző évben, amely egy 1,6 százalékpontos növekedést jelent a 2021-es értékekhez képest.

Ugyanakkor az betöltetlen állások száma is rekordszinten van.

„Most már munkaerőhiányról lehet beszélni és nem csak szakemberhiányról “

– jelentette ki Thomas.  A hazai gazdaság minden ágazatát érinti a munkaerőhiány, mégis a legjelentősebb a probléma a szolgáltatási szektorban és a kereskedelemben, megelőzve más ipari ágazatokat.

A magas munkaerőigényt azonban csak nagyon nehezen lehet kielégíteni, hiszen a helyi lakosság átlagéletkora egyre nő. A népességnövekedés szinte kizárólag a 65 év felettiekre korlátozódik. Ausztriában 2021-ben körülbelül ugyanannyi nyugdíjas élt, mint 20 év alatti fiatal.

Az Osztrák Statisztikai Hivatal szerint 2021 és 2080 között a keresőképes lakosság aránya mintegy kilenc százalékponttal csökkenni fog.

Ugyanakkor a 65 év felettiek aránya 9,6 százalékkal fog növekedni. A foglalkoztatottak és a nyugdíjasok aránya 2:1-re csökken, ami azt jelenti, hogy egyre több lesz az eltartott az országban. Emellett az 55-64 évesek között a foglalkoztatottság az 60 százalékos EU-átlaggal szemben, csak 55,4 százalékos.

aufschwung_wirtschaft_osterreich.jpg

Mindez óriási terhet jelent a nyugdíjrendszer és egészségügy számára. 2021-ben azonban már a GDP 2,98 százalékát fordították a nyugdíjak kifizetésére. Ez a tendencia a jövőben várhatóan fokozódni fog.

Mit jelent ez ausztriai üzletfejlesztés szempontjából a hazai vállalatok számára? Elvileg megnyíló piacokat, feltételez, hiszen ha hazai erőforrásból nem tud előállítani valamit az osztrák gazdaság, akkor előbb-utóbb a külpiacról igyekeznek beszerezni azt. Ez bővülő lehetőségeket jelent(het) a magyar vállalatok számára, persze ehhez az is szükséges, hogy itthon legyen elég munkaerő. Természetesen ez azonban a verseny is erősítheti, hiszen a kínálati hiányban nem csak a magyar, hanem más országok vállalatai is fantáziát láthatnak.  

Forrás: Wiener Zeitung

 

facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák piacralépéssel kapcsolatos hírekért kövessen minket a Facebookon is!