Pár érdekesség Ausztriáról és az osztrák gazdaságról

A következőkben összeszedtünk pár érdekességet Ausztriáról és az osztrák gazdaságról, amolyan kedvcsinálónak blogunkhoz és a német nyelvű piacokon történő üzletfejlesztéshez.

Ausztria lakosságának száma 8,8 millió fő és közigazgatásilag 9 tartományra tagozódik. A tartományt a tartományi kormány igazgatja, melynek élén a tartományfőnök áll. Bécsben a tartományfőnök egyben a város polgármestere, a tartományi kormány pedig a városi szenátus, emellett a települések vezetőit is polgármesternek nevezik. Demográfiailag és gazdaságilag is nagyon heterogén. A lakosság 66%-a városban él. Legnagyobb városai közé Bécs (1,8 millió fő), Graz (270.000 fő), Linz (195.000 fő), Salzburg (147.000 fő) és Innsbruck (125.000 fő) tartozik. A lakosok 81%-a helyi származású, az ország hivatalos nyelve a német. Az amerikai Mercer legélhetőbb nagyvárosainak listájának első helyén hosszú évek óta Bécs áll az éves "életminőségi" felmérésben.

becs_operahaz_ungarnconsulting.jpg

 

Ausztria ipari ország, ezért a hűvös és csapadékos Alpok magasabban fekvő területeit az erdőgazdálkodás, a havasi pásztorkodás és a turizmus hasznosítja, míg a védett völgyekben a zöldmező-gazdálkodás és a könnyűipar honosodott meg. Mindemellett sokoldalú és önálló mezőgazdaság, valamint fejlett étkezési kultúra jellemzi Ausztriát. A mezőgazdaság belterjes, 90%-ban önellátó, a lakosság kis részét foglalkoztatja.

 

made-in-osterreich_ungarnconsulting.jpg

Főbb iparágak közé tartozik Ausztriában a gép- és acélszerkezet gyártás, vegyipar és autóipar, elektromos- és elektronikai ipar, élelmiszer és luxus élelmiszeripar. Tartományonként is van néhány kiemelkedő gazdasági terület, mint például Stájerországban a gépjárművek, vas- és acélipar, feldolgozóipar; Felső-Ausztriában a vas-, acél-, vegyipar és gépipar; Salzburgban az elektromos, fa- és papíripar, régiókon átnyúló szolgáltatások; Vorarlbergben a textil és a ruházat; Karintiában a fa- és papíripar; Tirolban az üvegipar, faipar; Burgenlandban a mezőgazdaság és végül, de nem utolsó sorban Bécsben a pénzügyi szolgáltatások.

indsutrie_osterreich_ungarnconsulting.jpg

Alternatív energiaforrásként Ausztria nem támogatja az atomenergiát, a megújuló energiaforrásokban látja a jövőt. Belgium után a második EU-s ország, akik áramtermelésében teljesen a szénenergiától mentesek. Az energetikáért felelős miniszter bejelentette, hogy 2030-ra száz százalékban zöld forrásokból fogják biztosítani az ország energiafogyasztását.

  1. július 27-e óta független állam, államformáját illetőleg pedig köztársaság, melynek az élén az államfő, azaz a szövetségi elnök áll. Ausztria nemzeti lobogója az egyik legrégebbi a világon. 1191-ben született, amikor V. Leopold herceg a harmadik keresztes hadjárat során az Acre-i csatában harcolt. A világ legrégebbi, ma is működő állatkertjét Ausztria tudhatja magáénak. Ez a bécsi Schönbrunni Palotához tartozó Tiergarten, melyet 1752-ben alapítottak.

 

becs_ungarnconsulting.jpg

 

Következő bejegyzésünkben Németországról írunk pár érdekességet, majd rátérünk a fajsúlyosabb üzletfejlesztési és gazdasági témákra.