Hogyan vélekednek a Magyarországon működő német vállalatok a hazai gazdasági helyzetről?

duihk_logo.pngMegjelent a Német-Magyar Ipari Kamara immár 29. konjunktúrafelmérése, amely összefoglalja a Magyarországon működő német vállalatok véleményét a hazai gazdasági környezetről.

A felmérés módszertana:
Adatfelvétel ideje: 2023. február 13. - 2023. március 17.
Adatfelvétel módja: online és telefonon (csak Magyarországon és Lengyelországban)
A résztvevők száma: Magyarország: 249 (ebből 100 telefonos lekérdezés)A régió 16 országában összesen: 1.620 fő vett részt.
Részt vevő országok: Albánia, Horvátország, Észak Macedónia, Bosznia Hercegovina, Koszovó, Románia, Bulgária, Lengyelország, Szerbia, Csehország, Lettország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Szlovénia, Magyarország

A jelentés főbb megállapításai:

- a tavalyinál rosszabbnak értékelik a gazdasági helyzetet, meglátásuk szerint ugyanakkor ez átmeneti állapot lehet; ezzel szemben a saját üzleti helyzetüket a többség pozitívnak ítéli

- az itt tevékenykedő német cégek többsége foglalkoztatásnövekedésre és további beruházásokra készül

- egyre nagyobb problémának érzik a jogbiztonságot és a gazdaságpolitika kiszámíthatatlan döntéseit

 

A legfontosabb üzleti kockázatok a megkérdezettek szerint:

- energiaárak alakulása

- szakképzett munkaerő hiánya

- árfolyamkockázatok

Beruházási döntések:

Hányan választanák újra Magyarországot?
A 2021- 2022 es 88%-os rekordszintről  79%-ra csökkent azoknak a német hátterű vállalatoknak az aránya, amelyek ma ismét hazánkat választanák befektetési helyszínként.

"Ehhez a gazdasági folyamatok globális elmozdulásai mellett valószínűleg a hazai fejlemények is hozzájárultak" - állapítja meg a jelentés.

A régió más országaiban széles skálán mozog az ún.„ elkötelezettégi ráta”: a 16 ország átlagában 85 százalékot tesz ki, ezen belül négy országban 90 százalék fölött van (Észtország: 100%!), négy országban pedig kevesebb, mint 80 százalék.

A mellékletekkel együtt 61 oldalas magyar nyelvű konjunktúrajelentés díjmentesen letölthető itt.

A felmérés kérdései és a módszertan pedig itt érhető el

facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák piacralépéssel kapcsolatos hírekért kövessen minket a Facebookon is!