Németországi ünnepnapok 2024-ben

2024_1.jpgNémet nyilvános ünnepek és azok megülésének időpontjai. A hivatalos ünnepnapok olyan különleges alkalmak, amikor országszerte munkaszüneti napot rendelnek el, s senkinek nem kell dolgozni menni. A nem hivatalos ünnepek egy-egy tartományban népszerűek, de munkaszüneti nappal nem járnak.

 

Január 1. (hétfő ) - Újév - Hivatalos ünnep - Az év első napja.

Január 6. (szombat) - Vízkereszt - Nem hivatalos ünnepnap - Keresztény ünnep mely Krisztus megjelenését, mint újjászületett istent hivatott ünnepelni.

Február 14. (szerda) - Valentin nap - Nem hivatalos ünnepnap - A Valentin nap egy kulturális, vallási és kereskedelmi jelentőségű esemény, mely a romantika és a szerelem jegyében kerül megünneplésre.

Március 29. (péntek) - Nagypéntek - Hivatalos ünnep - Jézus keresztre feszítéséről és kereszthaláláról megemlékező keresztény emléknap. Húsvétvasárnap előtti péntekre esik.

Március 31. (vasárnap)  - Húsvétvasárnap - Nem hivatalos ünnepnap - Keresztény ünnep, mely Jézus Krisztus feltámadását ünnepli.

Április 1. (hétfő) - Húsvéthétfő - Hivatalos ünnep - Húsvéthétfő a húsvétvasárnap utáni első nap, melyet számos országban ünnepelnek.

Április 23. (kedd) - Német Sör Napja - Nem hivatalos ünnepnap  - Német Sör Napja. 1516-ban ezen a napon iktatták be az ún. tisztasági törvényt ("Reinheitsgebot") a német sörpiac védelmében.

Április 30. (kedd) - Walpurgis-éj - Nem hivatalos ünnepnap - Számos nyugati országban tavaszi ünnepként emlékeznek meg erről az éjszakáról, mely a kereszténység előtti hagyományokra vezethető vissza.

Május 1. (szerda) - A munka ünnepe - Hivatalos ünnep - Munkások és a munkásosztály ünnepe, mely május hónap első napjára esik. Ez egy ősi hagyományokra visszavezethető európai ünnep.

Május 9. (csütörtök) - Apák napja - Nem hivatalos ünnepnap - Egy ünnep, mely a családokban az apát, az apaságot, a szülői köteléket és az édesapák társadalomra gyakorolt hatását méltatott ünnepelni. Urunk mennybemenetelének ünnepén emlékezünk meg róluk. (40 nappal Húsvét után)

Május 9. (csütörtök) - Urunk mennybemenetelének ünnepe - Hivatalos ünnep - Ez az ünnep Jézus mennybemenetelét ünnepli. Az ünnep csütörtökre esik, amely a húsvétvasárnap utáni 39. nap, de általában a következő vasárnap tartják.

Május 12. (vasárnap) - Anyák napja - Nem hivatalos ünnepnap - Egy ünnep, mely a családokban az édesanyát, az anyaságot, a szülői köteléket és az édesanyák társadalomra gyakorolt hatását méltatott honorálni. Mexikóban május 10. napján tartják. Május második vasárnapján ünneplik számos országban a világon.

Május 19. (vasárnap) - Pünkösd - Nem hivatalos ünnepnap - A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek Apostolokra és Jézus követőire való kiáradását ünnepli meg.

Május 20. (hétfő) - Pünkösdhétfő - Hivatalos ünnep - Pünkösd ünnepe utáni első nap.

Augusztus 15. (csütörtök) - Mária mennybemenetele - Nem hivatalos ünnepnap - A mennybemenetel egy nagyon fontos keresztény ünnep, mert ezen a napon fogadtatott be Szűz Mária a mennyország kapuin. Szűz Mária mennyei születésnapja.

Október 3. (csütörtök) - A német egység napja - Hivatalos ünnep - Az 1990-es német egyesülés napját ünneplik.

Október 31. (csütörtök) - Halloween - Nem hivatalos ünnepnap - Nyugat-keresztény ünnep. A mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. A hagyomány szerint ez az egyetlen éjszaka, amikor a holtak visszatérhetnek a földre. Halloween alkalmával elterjedt szokás "Csokit vagy csínyt" kiáltással jelmezekbe öltözve házról házra járni, partikon bulizni, töklámpást faragni, ijesztő történeteket mesélni vagy épp horrorfilmeket nézni.

November 9. (szombat) - Berlini fal leomlása - Nem hivatalos ünnepnap - A Berlini fal 28 év utáni leomlásának évfordulója. Ez a fal a kommunista Kelet - Németországot választotta el Nyugat-Berlintől.

December 24. (kedd) - Szenteste - Nem hivatalos ünnepnap - Keresztény ünnep, mely a Jézus születése előtti estét jelöli.

December 25. (szerda) - Karácsony - Hivatalos ünnep - Keresztény ünnep, mely Jézus születését ünnepli. A nyugati kereszténységben és számos keleti egyházban december 25.-én, míg távol-keleti ortodox egyházakban és keleti templomokban január 7. napján tartják.

December 26. (csütörtök) - Ajándékozás napja - Hivatalos ünnep - A Karácsony utáni nap, amit több országban Szent István napjaként vagy Karácsony másodnapjaként is ismernek. Ez dél-Afrikában a "Jó szándék napja."

December 31. (kedd) - Szilveszter éjjel - Nem hivatalos ünnepnap - A Gergely-naptár utolsó napja.

Forrás

 facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák piacralépéssel kapcsolatos hírekért kövessen minket a Facebookon is!