Osztrák ünnepnapok 2024-ben

jaar-2024-nieuwjaarskaart-2024-1696270677sfg.jpgMinden kedves olvasónknak boldog új évet kívánunk!

Ausztriai nyilvános ünnepek és időpontjai. A hivatalos ünnepnapok olyan különleges alkalmak, amikor országszerte munkaszüneti napot rendelnek el, s senkinek nem kell dolgozni menni. A nem hivatalos ünnepek egy-egy tartományban népszerűek, de munkaszüneti nappal nem járnak.

Január 1. (hétfő) - Újév - Hivatalos ünnep / munkaszüneti nap - Az év első napja.

Január 6. (szombat) - Vízkereszt - Hivatalos ünnep / munkaszüneti nap - Keresztény ünnep mely Krisztus megjelenését, mint újjászületett istent hivatott ünnepelni.

Február 14. (szerda) - Valentin nap - Nem hivatalos ünnepnap - A Valentin nap egy kulturális, vallási és kereskedelmi jelentőségű esemény, mely a romantika és a szerelem jegyében kerül megünneplésre.

Március 24. (vasárnap) - Virágvasárnap - Nem hivatalos ünnepnap - Keresztény ünnep, mely Jézus győztes Jeruzsálemi bevonulásáról hivatott megemlékezni. Húsvét előtti vasárnapra esik.

Március 29. (péntek) - Nagypéntek - Nem hivatalos ünnepnap - Jézus keresztre feszítéséről és kereszthaláláról megemlékező keresztény emléknap. Húsvétvasárnap előtti péntekre esik.

Március 31. (vasárnap) - Húsvétvasárnap - Nem hivatalos ünnepnap - Keresztény ünnep, mely Jézus Krisztus feltámadását ünnepli.

Április 1. (hétfő) - Húsvéthétfő - Hivatalos ünnep / munkaszüneti nap - Húsvéthétfő a húsvétvasárnap utáni első nap, melyet számos országban ünnepelnek.

Május 1. (szerda) - A munka ünnepe - Hivatalos ünnep / munkaszüneti nap - Munkások és a munkásosztály ünnepe, mely május hónap első napjára esik. Ez egy ősi hagyományokra visszavezethető európai ünnep.

Május 9. (csütörtök) - Urunk mennybemenetelének ünnepe - Hivatalos ünnep / munkaszüneti nap - Ez az ünnep Jézus mennybemenetelét ünnepli. Az ünnep csütörtökre esik, amely a húsvétvasárnap utáni 39. nap, de általában a következő vasárnap tartják.

Május 12. (vasárnap) - Anyák napja - Nem hivatalos ünnepnap - Egy ünnep, mely a családokban az édesanyát, az anyaságot, a szülői köteléket és az édesanyák társadalomra gyakorolt hatását méltatott honorálni. Mexikóban május 10. napján tartják. Május második vasárnapján ünneplik számos országban a világon.

Május 19. (vasárnap) - Pünkösd - Nem hivatalos ünnepnap - A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek Apostolokra és Jézus követőire való kiáradását ünnepli meg.

Május 20. (hétfő) - Pünkösdhétfő - Hivatalos ünnep / munkaszüneti nap - Pünkösd ünnepe utáni első nap.

Május 30. (csütörtök) - Úrnapja - Hivatalos ünnep / munkaszüneti nap - Római katolikus főünnep az Eucharisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr Szent Testének és Szent Vérének ünnepe- az "átlényegülés" napjaként is ismert.

Június 9. (vasárnap) - Apák napja - Nem hivatalos ünnepnap - Egy ünnep, mely a családokban az apát, az apaságot, a szülői köteléket és az édesapák társadalomra gyakorolt hatását méltatott ünnepelni. Belgiumban és Ausztriában június második vasárnapján tartják.

Augusztus 15. (csütörtök) - Mária mennybemenetele - Hivatalos ünnep / munkaszüneti nap - A mennybemenetel egy nagyon fontos keresztény ünnep, mert ezen a napon fogadtatott be Szűz Mária a mennyország kapuin. Szűz Mária mennyei születésnapja.

Szeptember 22. (vasárnap) - Európai Kulturális Örökség napok - Nem hivatalos ünnepnap - Egy nap, amikor olyan emlékműveket és épületeket lehet meglátogatni, amiket normál esetben nem lehetne. Ez arra ad lehetőséget, hogy a lakosság kapcsolatot építsen ki az ország építészeti és környezeti örökségeivel. Szeptemberben mindig más és más hétvégére esik.

Október 26. (szombat) - Nemzeti ünnep - Hivatalos ünnep / munkaszüneti nap - A semlegességi nyilatkozat évfordulója.

November 1. (péntek) - Mindenszentek - Hivatalos ünnep / munkaszüneti nap - Minden keresztény szentről megemlékeznek ezen a napon.

November 2. (szombat) - Halottak napja - Nem hivatalos ünnepnap - A keresztény vallásban az elhunyt rokonokról és családtagokról emlékezünk meg.

December 1. (vasárnap) - Advent első vasárnapja - Nem hivatalos ünnepnap - A szertartási év első napja és egy új adventi időszak kezdete.

December 8. (vasárnap) - Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe - Hivatalos ünnep / munkaszüneti nap - A Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe, ami egy katolikus hittétel, miszerint Szűz Mária már édesanyja, Szent Anna méhében szeplőtelenül fogant meg.

December 24. (kedd) - Szenteste - Nem hivatalos ünnepnap - Keresztény ünnep, mely a Jézus születése előtti estét jelöli.

December 25. (szerda) - Karácsony - Hivatalos ünnep / munkaszüneti nap - Keresztény ünnep, mely Jézus születését ünnepli. A nyugati kereszténységben és számos keleti egyházban december 25.-én, míg távol-keleti ortodox egyházakban és keleti templomokban január 7. napján tartják.

December 26. (csütörtök) - Szent István vértanú ünnepe - Hivatalos ünnep / munkaszüneti nap - Szent István ünnepe egy keresztény mindenszentek, ami Szent Istvánról, mint az első keresztény mártírról (protomártír) emlékezik meg.

December 31. (kedd) - Szilveszter éjjel - Nem hivatalos ünnepnap - A Gergely-naptár utolsó napja.

Forrás

 

 facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák
piacralépéssel kapcsolatos hírekért 
kövessen minket a Facebookon is!

Üzletfejlesztés és piacralépés német nyelvterületen címmel rendszeresen tartunk B2B Workshopokat. A soron következő márciusi rendezvényről az alábbi képre kattintva találnak bővebb információt!

uzletfejlesztes_2.jpg