A német gazdaság 2023-ban: növekedés, csökkenés, esetleg stagnálás?

Megoszlanak a vezető német gazdasági intézetek becslései a 2023. évre vonatkozóan, de egy kicsit mindegyik optimistábban látja a jövőt, mint pár hónappal korábban. 

A vezető német gazdasági intézetek előrejelzései szerint a német gazdaság valószínűleg megmenekül az energiaválság okozta nagyobb gazdasági visszaeséstől. A többi hasonló intézménnyel ellentétben a kieli Institut für Weltwirtschaft (IfW; Világgazdasági Intézet) szeptemberben még 0,7%-os visszaesésre számított, ezt a becslést felfelé módosították a következő évre vonatkozóan: a bruttó hazai termék (GDP) 0,3%-kal nő a közzétett kilátások szerint. "A német gazdaság fellélegezhet, de senki sem dőlhet hátra a hatalmas kockázatok miatt" - mondta Stefan Kooths, az IfW alelnöke és gazdasági igazgatója, aki 1,9%-os növekedést becsül 2022-re, és 1,3%-os növekedést 2024-re.

Merre mozdul az osztrák gazdaság 2023-ban? Korábbi bejegyzésünk itt olvasható.

osztrak_nemzeti_bank_ungarnconsulting.jpg

 

Az esseni székhelyű Leibniz Institut für Wirtschaftsforschung, (RWI) 0,1 %-os „minimínuszra” (azaz lényegében stagnálásra) számít, akárcsak a müncheni Ifo Intézet. A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) még 3%-os visszaesésre is számít.  

Az  RWI szerint kormányzati segélycsomagoknak köszönhetően 2023-ban érezhetően csökkennie kell az inflációnak - 5,8 százalékra a közeledő év 7,9 százaléka után. 2024-re 2,5%-os pénzromlást prognosztizálnak.

wirtschaftswachstum-berechnungen-930x523.jpg

"Az elkövetkező évi alacsonyabb inflációt drágán meg lehet vásárolni hatalmas támogatások révén, amelyek azonban csak felületesen enyhítik az energiaválságot" - mondta Kooths, az IfW szakértője. "A segély túlságosan széles körű, és máshol is növelte az inflációs nyomást." Ez nem piac- és nem stabilitás-orientált. A válságot nem lehet tartós támogatásokkal áthidalni, hanem a gyökereknél kell kezelni. Ehhez új energiapolitikai stratégia kell, amely alapvetően erősíti az energiaellátást, és nem a repedéseket foltozza be folyamatosan újabb és újabb adósságokkal.

Az RWI a veszélyekre is figyelmeztet.

"Németország gazdasági fejlődésére jelenleg a legnagyobb kockázatot az inflációs trend jelenti"

- mondta Torsten Schmidt, az RWI gazdasági igazgatója.

hamburg-hafen.jpg

Kép forrása

 "Az Ukrajna elleni háború továbbra is jelentős kockázati tényező marad." 

Az IfW számításai szerint a 2021-es téli gazdasági várakozásokhoz képest - vagyis mielőtt Oroszország háborút indított Ukrajna ellen - 2022-ben és 2023-ban 180 milliárd euróval csökken a gazdasági teljesítmény.

Az előrejelzések szerint a munkaerőpiac ugyanakkor stabilnak bizonyul azért is, mert a cégek továbbra is kétségbeesetten keresik a szakképzett munkaerőt. Az államháztartás hiánya a következő évben a segélycsomagok miatt a GDP 4%-ra nőhet.

 

Forrás:

https://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/konjunkturprognose-2023-deutschland-1.5716275

https://www.ifw-kiel.de/de/publikationen/medieninformationen/2022/winterprognose-ifw-kiel-wirtschaft-im-naechsten-jahr-mit-kleinem-plus-und-grossen-risiken/

https://de.statista.com/statistik/daten/studie/73456/umfrage/prognose-des-rwi-essen-zur-entwicklung-des-bip/

https://www.focus.de/finanzen/news/unsichere-wirtschaftsaussichten-fuer-2023_id_181404293.html

https://www.deutsche-bank.de/pk/sparen-und-anlegen/finanzmarktexpertise/jahresausblick-2023/10-prognosen-fuer-2023.html

https://www.dw.com/de/unsichere-wirtschaftsaussichten-f%C3%BCr-2023/a-64101043

https://www.handelsblatt.com/meinung/kommentare/kommentar-der-chefoekonom-deutsche-wirtschaft-retten-was-gegen-die-folgen-von-abhaengigkeit-krisen-und-krieg-getan-werden-muss-/28619890.html