Német céget vegyenek!

Az utódlás, illetve annak hiányában a cégeladás nem csak a magyar cégvezetőknek okoz gondot, hanem Németországban is égető kérdés sok cégalapító számára. A Német Gazdasági Minisztérium egy hasznos weboldalt fejlesztett abból  a célból, hogy az eladósorba került vállalatok könnyen kereshetők legyenek.

bmwk-logo.pngA Minisztérium által működtetett cégbörze adatbázisában azokról a német vállalatokról tájékozódhatnak az érdeklődők, melyek vagy a vezető-tulajdonosa nyugdíjba vonulása miatt vagy egyéb okból eladóvá váltak. A német nyelvű adatbázisban jelenleg kb. 5000 eladási ajánlat található, jellemzően kis- és közepes vállalkozások. 

Az adatbázis böngészését egy egészen jó kereső biztosítja.

Az ajánlatokban alapesetben jelenik a cég neve, tevékenysége / iparága, a székhelye, rövid leírás a tevékenységről, a részletes keresésnél pedig beállítható az utolsó lezárt üzleti év bevétele, alkalmazottak létszáma kategóriánként, vételár, van-e a cégnek nemzetközi tevékenysége (igen/nem), van-e rövid leírás (igen/nem), fénykép, illetve a hirdető típusa (magánszemély/cég; ügynök, külföldi befektető), illetve természetesen szabadszavas kereső egészíti a lehetőségeket.

Az eladó német cégeket tartalmazó adatbázis itt érhető el

Érdeklődés esetén az egyes ajánlatok ügyében az adott találatnál megadott illetékes helyi kamarai kapcsolattartónál lehet további információt kérni, akik segítenek az eladóval történő kapcsolatfelvételben.

szia-uram-elado-nemet-ceg-erdekel-67236-1.jpg

Pár érdekesség rövid böngészés után:

-  116 eladó cég van 2,5 millió eurós vételár felett (ez a legmagasabb árkategória)

- nincs egy eladó cég sem a legalsó árkategóriában, azaz 50.000 euró alatt, sem pedig a következő kategóriában, 50.000 - 250.000 eurós között. 250.000 és 500.000 euró között van 3db cég, ezek a legalacsonyabb árú ajánlatok

- a magyarok által leginkább preferált Bajorországban 589 eladó cég van, Baden-Württembergben 1.082, Berlinben viszont csak 190

- vendéglátóiparból 318 ajánlatot tartalmaz az adatbázis (külön alkategóriákra is bontható a kategória), kereskedelmi szektorból 1.266 ajánlat van, feldolgozóiparból 610

 A honlapon lehetőség van díjmentes napi vagy heti hírlevélre regisztrálni.

Mi ennek a jelentősége blogunk fókusza - azaz piacralépés üzletfejlesztés Németországban és Ausztriában -  szempontjából?

Ha valaki külföldi befektetést tervez, akkor természetesen hasznos lehet egy ilyen adatbázis, ahol jól paraméterezhetően kereshetők az ilyen jellegű üzleti ajánlatok.

Különösen jó lehetőség azoknak, akik magyarországi gyártó vagy szolgáltatócégük "elé" egy német céget szeretnének beiktatni, így adott esetben német cégként tudnak megjelenni a német piacon (ennek nyilván számtalan előnye van), a termelést ugyanakkor meg tudják osztani a hazai, illetve a német telephely között (ennek pedig költségoptimalizálás szempontjából lehet jelentősége).


facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák piacralépéssel kapcsolatos hírekért kövessen minket a Facebookon is!