Rendezvénybeszámoló: Magyar-Német Üzleti Workshop

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Német Tagozata június 8-án Üzleti Workshopot szervezett tagjai számára, amelyen az Ungarnconsulting csapata is részt vett.

Bódi László, az MKIK Német Tagozatának elnöke köszöntötte a résztvevőket a Szabadság téren található Bankcenter egyik tárgyalójában, majd bemutatta az előadókat, dr. Jenei Rékát, a BMW Group kommunikációs igazgatóját, Pintér Zsoltot, a Deutsche Bank AG Magyarország vezérigazgatóját, valamint Almay Bélát, a KÉSZ Metalltech Kft. Greentech üzletágának vezetőjét.

nemet-magyar_zaszlo.jpg

A BMW Group képviseletében dr. Jenei Réka bemutatta a sorozatgyártást várhatóan 2025 év végén elkezdő debreceni BMW gyár alakulását, épülését, és jövőbeni terveit, melyben nagy hangsúlyt kap a fenntarthatóság, a hatékonyság és a környezettudatosság is. A kommunikációs igazgatótól azt is megtudhattuk, hogy bár még a gyár a fő funkcióját, a termelést még nem kezdte meg, azonban így is rengeteg feladatuk van, többek között most zajlik a beszállítói hálózat kiépítése, így várják a magyar beszállítók jelentkezését.

Pintér Zsolt vezérigazgató a bankjának egy különleges előfinanszírozási lehetőségéről beszélt, mellyel a német multinacionális vállalatok magyar beszállítói élhetnek. A pénzügyi lehetőség lényege, hogy a német vállalat, azaz a vevő a beszállítói számla beérkezését követően a Deutsche Banknál meglévő hitelkeretét felajánlja a beszállítója számára, akik így még a szolgáltatás leszállítását megelőzően hozzájutnak a szerződésben kikötött teljes összeghez, a piaci hitelkonstrukcióknál jóval kedvezőbb kamattal. Így a német vállalat működő tőkét tud megtakarítani, a pénzügyi teljesítés eltolásával, a magyar beszállító pedig a vevővel kialkudott szolgáltatási díjhoz még a teljesítés előtt jut hozzá, így nem szükséges azt piaci hitelből finanszíroznia.

Végül Almay Béla, az elsősorban acélszerkezetek gyártásával foglalkozó KÉSZ Metaltech Kft. egy új piaci ágát mutatta be, amely egy úgynevezett „Solar Parking” rendszerek kiépítésén dolgozik. Az eszköz lényege, hogy egy olyan napelemes rendszert hoztak létre, amely egy könnyűszerkezetes vázon áll, és parkolóként is funkcionálhat. Az autók töltése azonban csak egy mellékfunkció, inkább a nagy gyárak energiaigényének egy részét szeretnék ezzel kiegészíteni. Ezzel az volt a céljuk, hogy ne az értékes termőföldekre telepítsenek napelemparkokat, hanem akár gyárterületek vagy egyéb nagy vállalatok parkolóiba, így az egyébként is meglévő parkolókat energiatermelésre és tárolásra is tudják hasznosítani.

Rendezvény kötetlen beszélgetéssel zárult.

facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák piacralépéssel kapcsolatos hírekért kövessen minket a Facebookon is!