Növekednek a vezető munkaerő-kölcsönző vállalatok Németországban

depositphotos_185212580-stock-photo-map-germany-red-pushpin.jpgA német munkaerő-kölcsönzés piaci volumene 2023-ban 32,9 milliárd euróra csökkent, de a 25 legjobb munkaerő-kölcsönző vállalat 2023-ban az árbevételét 2,2 százalékkal növelte. A szakképzett munkaerő felvételére összpontosító szakosodott cégek támogatják a piacot.

A piaci volumene a munkaerő-kölcsönzésnek Németországban 2023-ban az előző évhez képest 3,1 százalékkal 32,9 milliárd euróra csökkent. Az iparág 2022-ben 33,9 milliárd eurós külső forgalmat generált, viszont a 25 vezető munkaerő-kölcsönző vállalat árbevétele átlagosan 2,2 százalékkal nő. A kölcsönzött munkavállalók száma 4,9 százalékkal csökken. Különösen 2023 gyenge harmadik és negyedik negyedéve, valamint az ár hatás befolyásolja a piac fejlődését. A növekedés mozgatórugói a képzett szakembergárdával és különösen az egészségügyi szakemberekkel rendelkező személyzeti szolgáltatók. Ezek a Lünendonk 2024-es „Ideiglenes munka Németországban” című tanulmány első eredményei.

A top 10

A tíz legjobb munkaerő-kölcsönző vállalat összetétele változatlan maradt. A németországi Düsseldorf központtal rendelkező Adecco 173,0 millió euróval (+10,5%) 1824,0 millió euróra nőtt 2023-ban, és 19 millió euróra csökkentette a lemaradást a piacvezető Randstaddal szemben. Az Eschborn központú Randstad továbbra is az első helyen áll a Lünendonk listán 1843,0 millió euróval az eladások csökkenése (-8,5%) ellenére. A House of HR Germany van a harmadik helyen, először lépve át az 1 milliárd eurós határt (1000,4 millió euró). A 2022-ben felvásárolt Solcommal és a 2023-ban konszolidált Pluss-szal együtt a cég 11,5 százalékkal növekszik, és 682,6 millió euróval (-0,8%) megelőzi a Lüdenscheid központú Persona szolgáltatást. A Manpower az ötödik helyen áll a 518,0 millió eurós (+15%) árbevétellel.

A stuttgarti Dekra Arbeit továbbra is a hatodik helyen áll 454,5 millió euróval, majd a nürnbergi IK Hofmann következik (440,0 millió euróval). A Hays Professional Solution 9,9 százalékkal 440,0 millió euróra növelte árbevételét, és továbbra is a nyolcadik helyen áll a Tempton (394,5 millió euró) előtt. Az RGF Staffing 376,0 millió eurós forgalommal zárja a top 10-et.

Három új cég a rangsorban

A Pluss és a Runtime felvásárlásával két olyan név már nem szerepel a listán, amelyek tavaly még jelen voltak. 2023-ban a House of HR-be vagy a Synergie-be egyesültek, ezért új cégek lépnek fel a top 25-be: az Iperdi 2,6 százalékkal 121,8 millió euróra növeli árbevételét és a 21. helyet éri el. A Runtime átvétele miatt a Synergy 117,5 millió euróra nő, így a 24. helyen áll. Az idei listát a Page Personnel zárja 107,0 millió eurós forgalommal.

A differenciált értékesítésfejlesztésnek különböző okai vannak

2023-ban másképp alakult a munkaerő-kölcsönző cégek forgalma. Tízből három vállalat számolt be az értékesítés visszaeséséről, ezzel ellentétben majdnem ugyanennyien több, mint 10 százalékkal növekedtek. A tanulmány szerzője, Lena Singer, a Lünendonk & Hossenfelder tanácsadója így kommentálta a fejlesztést: „A nagy növekedést produkáló szolgáltatók szinte minden szakképzett munkaerőt közvetítenek az iparban, az IT-ben vagy az egészségügyben. A németországi volumenüzlet azonban továbbra is a szakképzettséggel nem rendelkező segítőktől származik és az ideiglenes munkavállalók száma csökken. Összességében ezek és más hatások a piaci volumen csökkenéséhez vezetnek.”

A német munkaerő-kölcsönző cégek üzleti modelljei változatosak. A Doctari, a Feltenpersonal és az Arano csoport, amelyhez a Pacura med is tartozik, az egészségügyi szakemberekre összpontosít, ezért szerepelnek az alul a rangsorban. Az olyan cégek, mint a Hays és a Robert Half viszont több ügyfélszektort is kiszolgálnak, a képzett munkaerőre összpontosítva. További modelleket mutat be a PEAG, amely többek között a transzfer üzletágban tevékenykedik, és a Gi Group, amely más szolgáltatókhoz hasonlóan Németországban is felismerte az EU-ból érkező munkavállalók potenciálját.

Forrás

 

 facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák
piacralépéssel kapcsolatos hírekért 
kövessen minket a Facebookon is!