Német gazdaság - Novemberben az üzleti légkör kis mértékben javult, az infláció jelentősen mérséklődött

kep2_4.pngA müncheni Ifo gazdaságkutató intézet 9 ezer vállalat megkérdezésén alapuló felmérése szerint novemberben szerény mértékben (tovább) javult a német gazdaság szereplői körében jellemző üzleti légkör.

 

  • az aktuális helyzet megítélésére vonatkozó jelzőszám a szeptemberi 88,7-ről és az októberi 89,2-ről 89,4,
  • az üzleti várakozásokra vonatkozó mutató pedig a szeptemberi 83,1 és az októberi 84,8-ról 85,2 pontra,
  • mindezek együttes hatására az üzleti légkörre vonatkozó jelzőszám a szeptemberi 85,9 és az októberi 86,9 pontról 87,3 pontra emelkedett.

 

A nagyobb gazdasági ágazatok közül

  • a feldolgozóipari vállalatok üzleti légkörre vonatkozó megítélése egyértelműen javult. Az érintett vállalatoknak a futó üzleteikkel kapcsolatos elégedettségük erősödött és a közvetkező hónapokkal kapcsolatos szkepszis is számottevően enyhült. Ez mindenek előtt az energiaintenzív tevékenységet folytató vállalatokra igaz; ugyanakkor a vállalatok jelentős része továbbra is a rendelések kedvezőtlen alakulására panaszkodik.
  • A szolgáltatói tevékenységet folytató vállalatok üzleti légköre ezzel szemben valamelyest romlott. Ez igaz az aktuális üzleti helyzet megítélésére és a várakozásaikat is lefelé korrigálták. Ezzel szemben figyelemre méltó a turisztikai vállalatok elégedettsége, mint ahogy a vendéglátóipari vállalatok körében is javult a hangulat.
  • A kereskedelmi vállalatokra számított jelzőszám egyértelműen javult úgy, hogy mind az aktuális üzleti helyzet, mind az üzleti várakozások megítélése kedvező irányban változott. Ez különösen igaz a nagykereskedelemre, ezzel szemben a kiskereskedelem nem túl bizakodó a karácsonyi kilátásokat illetően.
  • Az építőipar üzleti légköre szintén javult. A vállalatok mind az aktuális üzleti helyzetüket, mind a kilátásaikat kedvezőbben látják, mint egy hónappal korábban; ami azonban nem változtat azon, hogy az építési gazdaság hangulata összességében továbbra is rendkívül rossznak mondható.

 

A keleti tartományokban szintén javultak a kilátások

2024 kora őszén az egykori NDK területén Szászországban, Türingiában és Brandenburgban tartományi választásokat tartanak, így – az idő előrehaladtával, a június elejére tervezett EP-választásokon túlmenően – politikai szempontból is egyre érdekesebb lehet a kelet-németországi vállalatok üzleti helyzete és a közeljövőre vonatkozó kilátások górcső alá vétele. 

kep1_4.png

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet 9 ezer vállalat megkérdezésén alapuló felmérése szerint novemberben szerény mértékben (tovább) javult a német gazdaság szereplői körében jellemző üzleti légkör. A fotó illusztráció, forrás: Adobe Stock

Az Ifo felmérése szerint a keletnémet gazdaságra jellemző üzleti légkör novemberi alakulása mind annak irányát, mind pedig a mértékét illetően egybe esik az össz-német gazdaságra vonatkozó megállapításokkal. Azaz: az üzleti légkörre vonatkozó Ifo-mutató az októberi 90,0-ről novemberre 90,7 pontra emelkedett úgy, hogy azon belül a felmérésben részt vevő vállalatok mind az aktuális üzleti helyzetüket, mind az üzleti várakozásaikat tekintve kedvezőbb képet mutattak az egy hónappal korábbinál.

 

A gazdasági ágazatok szerinti kép a keleti tartományokban sem teljesen egyértelmű:

  • a feldolgozóiparban az aktuális üzleti helyzet megítélése jobb volt, a jövő hónapokra vonatkozó várakozásoké ezzel szemben rosszabb az októberinél,
  • a szolgáltatói tevékenységet folytató vállalatok hangulata – az aktuális helyzet és az üzleti várakozások enyhe romlása folytán – negatív irányban változott,
  • a keleti tartományok kereskedelmi vállalatainak üzleti hangulata valamelyest javult, ami a nagykereskedelemben tapasztalt légkör pozitív és a kiskereskedelmi vállalatok várakozásai pesszimista irányba történő változásából adódik, míg
  • az építőiparban mind az aktuális helyzet megítélése pozitív irányban változott, mind pedig az üzletmenet jövőbeni alakulásával kapcsolatos várakozások – utóbbiak azoknak a korábbinál kevésbé pesszimista megítéléséből adódóan – az októberihez képest erőteljesen javult.

 

Az exportőrök várakozásait a kereslet visszafogottsága fékezi

Az Ifo intézet által a német exportőrök körében végzett vizsgálódás ugyancsak az üzleti hangulat visszafogott javulását mutatja. A visszafogottság oka: ahogy Klaus Wohlrabe, az intézet kutatásvezetője fogalmazott, a német export iránti kereslet élénkülésével járó gazdasági fellendülésről az exportpiacok többségében továbbra sem lehet beszélni.

Mindezeket előre bocsátva – a müncheni gazdaságkutató intézet szakértői továbbra is viszonylag kis számú ágazatban számolnak az export bővülésével. Az Ifo közleményében kiemelt ágazatok közül optimistán nézhetnek az élelmiszeripari vállalatok a közeli hónapokra, s a ruházati termékek gyártói is emelkedő exportforgalomban reménykednek. Az autóiparban a pozitív és negatív válaszok továbbra is nagyjából kiegyenlítik egymást. A külföldi piacokra tekintve kevesebb lehet az öröm a gép- és berendezésgyártásban, valamint az elektrotechnikában. E két ágazatban a vállalatok a rendelések visszaesését várják.

 

Nőtt a létükben veszélyeztetett vállalatok aránya

Egy, ugyancsak az Ifo intézet által készített felmérés szerint ez idő szerint a német vállalatok 6,8 százaléka érzi úgy, hogy gazdasági létét veszély fenyegeti. Az előző hasonló, 2023. januári felmérésben ez az arány 4,8 százalék volt. „A gazdasági gyengesége a vállalati fizetésképtelenségek emelkedésében is tükröződik" – fogalmazott a fentebb már idézett Klaus Wohlrabe kutatásvezető, aki szerint „jelenleg azonban nincsenek jelei egy nagyobb hullámnak".

A főbb ágazatok sorában különösen a szállítási és logisztikai cégek (14 százalék), a munkaerő-közvetítő ügynökség (13,9 százalék) és az energiaigényes vegyipari vállalatok (12,5 százalék) számoltak be gazdasági aggodalmakról. A kiskereskedelem (10,3 százalék) szintén továbbra is súlyosan érintett. „Sok kiskereskedő még mindig érzi a fogyasztók visszafogott költekezése hatásait”, mondta a kutatásvezető. Az építőiparban a magukat veszélyeztetett helyzetben lévő vállalatok aránya az év eleji 5,1-ről 8,9 százalékra emelkedett.

A kereslet, illetve a megrendelések hiányát a veszélyeztetett vállalatok 35, a gazdasági környezet megnehezülését 27, az inflációt 24, míg a jelenlegi politikai magatartást 14 százaléka nevezte meg a létét fenyegető veszély okaként.


240_f_335572447_oxy3o3bimem8es2jdnznjn3tmt8w7n3l.jpg

A fotó illusztráció, forrás: Adobe Stock

A foglalkoztatási szándékok némileg mérséklődtek, az áremelési törekvések kis mértékben erősödtek

Folytatva az Ifo novemberi vállalati felmérése eredményeinek bemutatását – a német vállalatok új alkalmazottak felvételére irányuló hajlandósága kissé csökkent. „A fellendülés szilárd alapjainak hiánya miatt a vállalatok ódzkodnak az új alkalmazottak felvételétől" - mondta Klaus Wohlrabe, aki szerint „sok vállalat még mindig az új megrendelések hiányára panaszkodik".

Az iparban hét egymást követő hónap folyamatos romlását követően kis mértékben enyhültek a foglalkoztatás csökkenésének szándékára utaló jelzések, bár az alkalmazottak száma – különösen az energiaigényes ágazatokban – továbbra is mérséklődik. A foglalkoztatási barométer kis mértékben a kiskereskedelemben is javult, de ott az érintett vállalatok még mindig visszafogottan tervezik új alkalmazottak felvételét. A szolgáltatók körében még mindig enyhe növekedést mutatnak a munkaerő-felvételi szándékok, jóllehet azok kevésbé dinamikusak annál, mint amilyenek az előző hónapban voltak. Az építőipar nehéz helyzetét jól mutatja, hogy a foglalkoztatási barométer 2010 augusztusa óta a legalacsonyabb szintre zuhant.

A vállalatok árelképzéseit illetően – az Ifo felmérése szerint az év végéhez közeledve a korábbinál valamivel több vállalat jelzett áremelési szándékot, ami főként a vállalkozásokhoz közeli szolgáltatók és a nagykereskedők körében megfigyelhető. Mindeközben a lakossági igényeket kielégítő ágazatokban - élelmiszer-kiskereskedelem, ipari termékek kereskedelme, fogyasztáshoz kötődő szolgáltatások – az áremelésekre irányuló törekvések mérséklődtek, ami Timo Wollmershäuser kutatásvezető szerint azt jelenti, hogy „az infláció továbbra is visszaszorulóban van”. Az iparban is kevesebb vállalat törekszik árai emelésére, ezen belül különösen az autógyártók áremelési elképzelései figyelemre méltóan gyöngültek.

 

A harmadik negyedévben emelkedtek a reálbérek, decemberben átmenetileg emelkedik, majd tovább csökken az infláció

A Szövetségi Statisztikai Hivatal számítása szerint az év/év összehasonlításban számított inflációs ráta az előző havi 3,8 százalékról novemberben – a szakértői várakozásoknál jóval nagyobb mértékben - 3,2 százalékra mérséklődött. Ennél alacsonyabb, 2,4 százalékos infláció utoljára 2021 júniusában volt megfigyelhető.

Az európai számítási módszer alapján Németországban novemberben 2,3 százalékos volt az infláció mértéke az októberi 3,0 százalék után. Mint ismeretes, az Európai Központi Bank harmonizált inflációs mérőszáma (HICP) némileg eltér a Szövetségi Statisztikai Hivatal által alkalmazott fogyasztói árindextől (CPI).

Az Ifo kutatásvezetője szerint „az inflációs ráta decemberben valószínűleg átmenetileg ismét 4 százalék körülire emelkedik. Ennek oka a bázishatásban keresendő: tavaly ugyanis a fogyasztói árindexben szereplő gázárak meredeken csökkentek, mivel az állam a múlt év utolsó hónapjában kompenzálta az energiaárak emelkedését. Megalapozott remény van arra, hogy az év/év összehasonlításban számított inflációs ráta már a jövő év elején 3 százalék alá csökken" - tette hozzá Timo Wollmershäuser.

A németországi munkavállalók a harmadik negyedévben figyelemre méltó béremelésekben részesültek, miközben az infláció lassult. Számokban kifejezve: a nominális bérek 6,3, a fogyasztói árak 5,7 százalékkal emelkedtek, ami az előző év azonos időszakával összehasonlítva 0,6 százalékos reálbér-növekedést eredményezett. A statisztikusok szerint a reálbérek erőteljes emelkedéséhez a megemelt minimálbér és a sok vállalatnál elfogadott infláció-kompenzációs prémium is hozzájárult, (ami 3000 euró összeghatárig adó- és járulékmentes).

 

 Az összefoglalót Juhász Imre volt külgazdasági szakdiplomata, a Magyar-Bajor Baráti Társaság elnökségi tagja készítette, az írást az ő szíves engedélyével közöljük. 

facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák piacralépéssel kapcsolatos hírekért kövessen minket a Facebookon is!