A nürnbergi Christkindlesmarkt

titelbild_imagevideo_floriantrykowski.pngA világ egyik leghíresebb és legrégebbi karácsonyi vásárának középkorra visszanyúló, színes, olykor viszontagságos története van, de mindezek kellettek ahhoz, hogy mára az a sokszínű, fontos értékeket képviselő és szórakoztató vásár legyen, amit annyira szeretünk.

 

A kezdetek

A nürnbergi karácsonyi vásár – vagy ahogy a helyiek hívják: Christkindlesmarkt – a világ egyik legrégebbi karácsonyi vására. Az eredetét sokan kutatták, de pontosan eddig senki nem tudta megmondani, melyik évben rendezték meg először. Az első írásos bizonyíték 1628-ból származik (egy fadoboz alján szerepel a karácsonyi vásár megnevezése), ezt a nürnbergi Német Nemzeti Múzeum (Germanisches Nationalmuseum) őrzi. Egyesek azonban ennél jóval korábbra, az 1500-as évek elejére teszik a vásár kezdetét. Annyi bizonyos, hogy 1530-ban Willibald Pirckheimer (nürnbergi tanácsos) leveleiben az áll, hogy a Hersbruck melletti bergeni kolostor apácáit Adventkor elküldték „a piaci fűszerekért”. Valószínűleg itt a nürnbergi piacra gondolnak, de ez egyesek szerint nem bizonyítja, hogy ez kifejezetten karácsonyi vásár volt.

A történészek úgy vélik, hogy 1628-tól kezdve egészen 1639-ig a karácsonyi vásár a hagyományos hetipiaci árusításból fejlődött ki lassacskán önálló vásárrá. Horst-Dieter Beyerstedt nürnbergi történész ennek alapját a Luther Márton  által megváltoztatott ajándékozási gyakorlatban látja, aki az ajándékozást Szent Miklós napjáról karácsony estére halasztotta, és ez a szokás a protestáns Nürnbergben is érvényesült. A „Christkendleinsmarck” elnevezést egyébként l697-ben említi először a város krónikája.

ckm.jpg

A nürnbergi vásár esti fényei. Forrás

18-19. század – a vásár kifejlődése

Egy 1737-ből származó lista szerint szinte az összes nürnbergi mesterember képviseltette magát a vásáron. A feljegyzések szerint a Christkindlesmarkt ebben az évben december 11-én nyílt meg. Az első kép arról, hogy karácsonyfát állítottak Nürnberg belvárosában, az 1800-as évek végére tehető. A karácsonyfa állításának szokása egyre inkább elterjedt a városban, így a kutatók és történészek azt feltételezik, hogy a következő években egyre több karácsonyfadíszt árultak a Christkindlesmarktban, például cukorfigurák, illetve aranyozott gyümölcs- vagy viaszgyertyák formájában. Egy ismeretlen nürnbergi művész 1830 körül készült rézfestménye mutatja be a kínált árukat. Ezen a karácsonyfadíszek mellett megtalálhatóak az arany angyalkák, mézeskalácsok és az úgynevezett Zwetschgenmännle is (szilvából, fügéből, dióból összeállított kis bábuk), amelyek ma is a nürnbergi karácsonyi vásár védjegyének számítanak.

img_20231201_212.jpg

Mézeskalácsokat árusító bódé. Saját fotó

20. század – a karácsonyi vásár sötét korszaka, majd újbóli felemelkedése

A 19. század végén a piac elvesztette jelentőségét, többször változtatta helyét, és csak az 1930-as években éledt újjá. Ekkor azonban a nemzetiszocialisták a hagyományos eseményt arra használták fel, hogy hirdessék Nürnberg, mint a „Német Birodalom kincsesbányája” imázsát, és bővítsék saját éves fesztiválnaptárukat. Hosszabb kihagyás után 1933-ban a Christkindlesmarkt ismét a főtéren került megrendezésre, egy grandiózus megnyitó keretében. Krisztus-gyermeknek (Christkind) öltözött színésznő két aranyangyal kíséretében igehirdetést mondott, gyermekkórus énekelt, megszólaltak a templomi harangok. Aztán ismét szünet következett, kitört a második világháború, mely alatt Nürnbergben elmaradtak a már hagyománnyá vált karácsonyi vásárok.

A háború után a porig rombolt óvárosban azonban új hagyomány alakult ki. 1948-ban a romok között rendezték meg újra a Christkindlesmarktot, melyre Friedrich Böger, a nürnbergi színház fődramaturgja, valamint Karl Bröger írt egy prológust, melyet azóta is minden évben előad a karácsonyi vásár Christkind-je.

 

A Christkind

Ez egy nagyon szép hagyomány, az angyali figurát szőke fürtökkel mindig egy nürnbergi lány játssza el, aki a prológus előadásával hagyományosan meghív mindenkit a karácsonyi vásárra. Manapság ez nagy megtiszteltetést, ugyanakkor elköteleződést is jelent. A Christkind-et két évre választják, és folyamatosan a reflektorfényben van. Ma már több mint 100 programon kell részt vennie decemberben, többek között interjúk, televíziós szereplések, és más német városok karácsonyi vásárainak látogatása formájában. Ezen kívül ellátogat idősotthonokba, óvodákba, fogyatékkal élőkhöz és kórházakba is. Szenteste pedig hagyományosan ajándékot visz a nürnbergi gyermekkorház kis betegeinek.

Természetesen a Christkind a saját vásárát is körbejárja - hetente négyszer teljes jelmezben - és ajándékokat osztogat a kis vendégeknek. A mennyei hírnök bárhol elhalad, vigasztaló vagy szórakoztató szavakat mond, történeteket olvas, kezet fog, ragyogó szemeket és csodálatot hagyva maga után.

A piac szimbolikus figurájának lenni óriási örömet okoz a fiatal lányoknak. Előadásai, fellépései mindig komolyak, társadalmi, karitatív és városdiplomáciai célokat szolgálnak.

1948-tól egészen a 60-as évek elejéig Sofie Keeser nürnbergi színésznő játszotta a Christkind szerepét, majd Irene Brunner színésznőnek adta át, aki 1968-ig szolgálta a várost adventkor. 1969 óta pedig kétévente választják meg a Christkindet a nürnbergiek közül. Nem feltétlenül kell nürnbergi születésűnek lennie, de már régóta a város lakójának kell legyen, 16-19 éves kor közötti,  160 centiméternél magasabb lányokat keresnek elsősorban. A zsűri az összes pályázó közül tizenkét jelöltet választ ki. Ez a tizenkét lány szerepel a nürnbergi napilapokban, akiknek olvasói kiválasztják hat kedvencüket. A jelöltekre online is lehet szavazni. A végső kiválasztást a sajtó, a városi sajtóiroda, a karácsonyi vásár hivatala és a nürnbergi turisztikai központ képviselőiből álló zsűri végzi el. A zsűri mind a hat jelentkezőt személyesen megismeri, mielőtt eldönti, ki lesz az új nürnbergi „Krisztus-gyermek”.

 Ihr Herrn und Fraun, die ihr einst Kinder wart,
Ihr Kleinen, zu Beginn der Lebensfahrt,
Ein jeder, der sich heute freut und morgen wieder plagt:
Hört alle zu, was euch das Christkind sagt!
In jedem Jahr, vier Wochen vor der Zeit,
Da man den Christbaum schmückt und sich aufs Feiern freut,
Ersteht auf diesem Platz, der Ahn hat’s schon gekannt,
Was ihr hier seht, Christkindlesmarkt genannt.
Dies Städtlein in der Stadt, aus Holz und Tuch gemacht,
So flüchtig wie es scheint, in seiner kurzen Pracht,
Ist doch von Ewigkeit. Mein Markt bleibt immer jung,
Solang es Nürnberg gibt und die Erinnerung.
Denn alt und jung zugleich ist Nürnbergs Angesicht,
Das viele Züge trägt. Ihr zählt sie alle nicht!
Da ist der edle Platz. Doch ihm sind zugesellt
Hochhäuser dieses Tags, Fabriken dieser Welt,
Die neue Stadt im Grün. Und doch bleibt’s alle Zeit,
Ihr Herrn und Fraun, das Nürnberg, das ihr seid.
Am Saum des Jahres naht nun bald der Tag,
An dem man selbst sich wünschen und andern schenken mag.
Und leuchtet der Markt im Licht weit und breit,
Schmuck, Kugeln und selige Weihnachtszeit,
Dann vergesst nicht, ihr Herrn und Fraun, und bedenkt:
Wer alles schon hat, der braucht nichts geschenkt.
Die Kinder der Welt und die armen Leut,
Die wissen am Besten, was Schenken bedeut’t.
Ihr Herrn und Fraun, die ihr einst Kinder wart,
Seid es heut‘ wieder, freut euch in ihrer Art.
Das Christkind lädt zu seinem Markte ein,
Und wer da kommt, der soll willkommen sein.

eroeffnung_ckm_kirche-3.jpgChristkind megnyitó beszéde - A fotón Nelli Lunkenheimer, Christkind. Forrás

 

A Christkindlesmarkt manapság

A második világháború óta szinte minden évben (A covid miatt 2020-ban és 2021-ben elmaradt) megrendezett nürnbergi karácsonyi vásár méltó a világhírnévre. A hagyományos fabódékból álló városkákban a mai napig többségében hagyományos, kézzel készült ajándéktárgyakat és az elmaradhatatlan nürnbergi mézeskalácsot kaphatják meg az oda látogatók.

A város főterén megrendezett vásáron kívül gyalogtávolságra találjuk még a gyerekeknek szóló Kinderweihnachtot is. A külön a gyerekeknek szóló vásáron a látogatók sütiket süthetnek, poharakat festhetnek, karácsonyi kívánságlistát írhatnak a Mikulásnak, vagy körhintázhatnak és óriáskeréken tekinthetnek le a nosztalgikus vásártérre.

Ezen kívül már hagyományosan megrendezik a partnervárosok vásárát is, ahol Nürnberg 14  testvérvárosa, és hét másik baráti település árulja a saját kézműves portékáit, melyek eladásából származó bevétel a testvérvárosok jótékonysági szervezeteihez kerül.

Akinek még ennyi sem lenne elég, az választhat a további számos rendezvény, például a Nürnberg templomai és múzeumai által szervezett karácsonyi koncertek, tárlatvezetések és kiállítások közül. Akit a teljes eseménynaptár érdekel, az megtalálja itt.

És ha már meglátogatta ezt a méltán híres Christkindlesmarkt-ot, ugorjon be a vásár közvetlen szomszédságában található irodánkba is, ahol üzleti tanácsadással, és a nagy hidegben egy fűtött irodával, meleg kávéval, teával várjuk.

 

Az összefoglalót dr. Dóka Milán a németországi és ausztriai üzletfejlesztéssel foglalkozó, Ungarnconsulting-cégcsoporthoz tartozó Savaria BVH GmbH senior üzletfejlesztési és stratégiai menedzsere, a nürnbergi székhelyünk vezetője készítette.

facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák piacralépéssel kapcsolatos hírekért kövessen minket a Facebookon is!