Szerkezetváltás a német iparban - 2. rész

kep2_4.pngA Deutsche Bank Research szakértője szerint a német iparban végbemenő szerkezetváltási folyamat a következő években tovább gyorsulhat, melynek lesznek (relatív) nyertesei és vesztesei.

 

 2023. december 9-én közzétett cikkünk folytatása - az első részét ezen a linken érhetik el

Például a textil- és ruhaipar korábban sokkal nagyobb szerepet játszott Németországban, mint manapság, majd - miután a ruházati ipar a bérköltségek különbözőségei miatt kénytelen volt a termelését az alacsonyabb bérekkel rendelkező helyekre áthelyezni - a német fogyasztók olcsóbban jutnak hozzá a ruházati cikkekhez annál, mint a hazai üzemekben gyártott termékek esetében. A termékváltás következményeként a német textilipar egyre inkább a nagyobb innovatív erőt igénylő műszaki textíliák gyártására összpontosít.   


kep4_1.png

A fotó illusztráció. Forrás: AdobeStock

 

A hosszú távú szerkezeti változás másik példája a fogyasztói célú elektronika. Itt a Németországban értékesített termékek többségét nem helyben, hanem külföldön (jellemzően Ázsiában) gyártják, ahol szintén kedvezőbbek a termelési feltételek.

A múltban az ilyen strukturális eltolódások gyakran a munkaerő-költségek különbségei miatt történtek. A strukturális változásokat a jövőben kiváltó okok közé „belép” – egyebek között - az energia- és klímapolitika; egyrészt annak az energiaárakra és az ellátás biztonságára gyakorolt hatása, másrészt a klímapolitika által motivált támogatások következtében.

A Deutsche Bank Research szakértőjének várakozásai szerint a feldolgozóiparnak a teljes bruttó hozzáadott értékben való részesedése az elkövetkező években tovább csökken. Ez 2016-ban még 22,9, míg tavaly már csak 20,4 százalék volt. A jövőben egyre fontosabb lesz különbséget tenni Németország, mint ipari telephely és maga a német ipar között.

kep5.png

Németországnak a nemzetközi versenyben elért pozíciója olyan hagyományos telephelyi tényezők alakulása folytán, mint a vállalatok adóterhei, a bérszínvonal és az energiaköltségek költsége, a digitális infrastruktúra és a munkaidő rugalmassága, várhatóan inkább romlani fog. Azaz – bár Németország még mindig magas szintű innovációs erővel rendelkezik – a gazdasági keretfeltételek kedvezőtlen alakulása a közeljövőre nézve terhet fog jelenteni. A német iparvállalatok, azon belül különösen a nagyvállalatok – alkalmazkodva a keretfeltételek változásához - egyéni költségadottságaiknak és ügyfélszerkezetüknek megfelelően szervezhetik majd át termelési telephelyeiket.

 Az összefoglalót Juhász Imre volt külgazdasági szakdiplomata, a Magyar-Bajor Baráti Társaság elnökségi tagja készítette, az írást az ő szíves engedélyével közöljük. 

facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák piacralépéssel kapcsolatos hírekért kövessen minket a Facebookon is!