Szárnyaló német cégek a válság ellenére

A recesszióban lévő, szebb napokat is látott német gazdaságból nem érkeztek mostanában jó hírek, blogunk is kénytelen volt rávilágítani, hogy milyen nehézségekkel küzd Európa vezető gazdasági hatalma. A nehéz időkben még fontosabb rávilágítani a sikertörténetekre, ezért a Pioneer gyűjtése nyomán bemutatunk hét német céget, akik a nemzetközi versenyben is nagyot alkottak a válság ellenére.

#1 Az új Adidas vezérrel a vállalat lenyomta az amerikai Nike-ot

Az Adidas rossz formában volt Kasper Rorsted vezérigazgató utolsó időszakában – 2022 negyedik negyedévének végén 724 millió eurós veszteséggel zárt a bajor vállalat. A herzogenaurachi multi hírnevét érezhetően lerombolta a nácikat visszavágyó rapperrel, Kanye Westtel való együttműködés, végül a felügyelőbizottság megvált Rorstedtől.  Aztán jött Bjørn Gulden. A korábbi profi labdarúgó és a Puma egykori főnöke 2023 januárjában vette át a vezetést, és rekordidő alatt állt be a fordulat. Az Adidas ismét szárnyalt a tőzsdén, és 17,2 százalékos növekedéssel megelőzte amerikai versenytársát, a Nike-t, akik ugyanebben az időszakban -19,8 százalékon zártak. Gulden egyik első intézkedése az volt, hogy körülbelül 60 000 alkalmazottnak küldte el mobiltelefonszámát, mellyel hangsúlyozta, hogy a munkatársak véleménye számít, és ő mindig elérhető számukra.

 kep1_10.pngA kép illusztráció. Forrás

#2 Az Airbus elrepült a Boeing mellett

A német leánnyal rendelkező európai repülőgépgyártó Airbus több repülőgépet szállított tavaly (735 vs. 528) és több megrendelést is kapott (8598 vs. 5626), mint az ősi rivális Boeing. Emellett az Airbusokon nem fenyegeti az utasokat az a veszély, hogy menet közben kirepülnek az ajtókon. Mint ismert, az Alaska Airlines 737 Max 9 típusú repülőgépe nem sokkal a január 5-i felszállás után elvesztette törzsének egy részét, ami egy oregoni tanár kertjében kötött ki. Az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) vizsgálatot indított. Eközben az Airbus új történelmi csúcs felé tart a tőzsdén, a növekvő megrendelések hatására. A covid világjárvány óta a részvényeik árfolyama körülbelül 180 százalékkal emelkedett.

#3 A Commerzbank jövedelmezőbb, mint a Deutsche Bank

A saját tőke megtérülése az a legfontosabb mérőszám, amely a bankok jövedelmezőségét mutatja. 2023 harmadik negyedévében a Deutsche Bank 7,3 százalékos tőkearányos megtérülésről számolt be, míg a Commerzbank 9,6 százalékkal büszkélkedhetett. A kisebb és korábban többször bajba került Commerzbank  (a pénzügyi válság során akkora nyomás nehezedett rájuk, hogy állami beavatkozásra is szükség volt) a törzstőke mutatója (14,6 százalék helyett 13,9) és a költség/bevétel arány (56,2 százalék helyett 72,4 százalék) tekintetében is lenyűgözte a pénzügyi szakembereket.

#4 A Rheinmetall felfegyverzi Ukrajnát és a tőzsde hálás ezért

Az egyre fokozódó fegyveres konfliktusok időszakában a világ nagyobb biztonságra vágyik, ezért a fegyverkezésre való kereslet is nő. A németek mindenáron garantálni akarják Ukrajna védelmét , a hazai fegyverkészleteket pedig pótolni kell. A Rheinmetall rendelési könyvei ezért zsúfolásig megteltek. A 324 eurót elérő árfolyamával a Rheinmetall új történelmi csúcsot ért el a napokban. Putyin ukrajnai inváziója óta a részvény 227 százalékkal nőtt Armin Papperger vezérigazgató vezetésével. Összehasonlításképp: Az amerikai techóriás, az Apple ugyanebben az időszakban nem érte el a 10 százalékos növekedést.

#5 A VW megelőzi a Teslát az elektromos autók értékesítésében Németországban

Óriási sikert ért el a napokban Oliver Blume VW vezérigazgató és a márka igazgatósági tagja, Thomas Schäfer. A német Szövetségi Közlekedési Hatóság adatai szerint tavaly 70 628 tisztán VW elektromos járművet regisztráltak újonnan, ami 11,7 százalékos növekedés az előző évhez képest. A Tesla eközben a második helyre szorult.

2023-ban Németországban összesen mintegy 524 200 tisztán elektromos meghajtású autó érkezett az utakra – ebből 147 900 a Volkswagen csoporttól. Ez konkrétan 30 600 Audit, 23 500 Skodát, 17 500 ülést és 5 700 Porschét foglal magában. Ez a VW-csoportnak csaknem 28 százalékos piaci részesedést jelent.

 kep2_9.pngA kép illusztráció. Forrás

#6 A heidelbergi mesterséges intelligencia (MI) startup, az Aleph Alpha az amerikai óriásokkal versenyez

A németországi mesterséges intelligencia startup szcénájában 2023-ban csak mintegy hatmilliárd euró kockázati tőkebevonás történt, amely mínusz 39 százalékos elmaradás az előző évhez képest. Eközben a heidelbergi Aleph Alpha MI Jonas Andrulis vezérigazgató vezetésével  2023-ban mintegy 500 millió dollárt tudott összegyűjteni a Boschtól, valamint az SAP-tól. Ezzel az Aleph Alpha az európai mesterséges intelligencia iparágának reménysugura, és a két német cégóriás befektetése egy üzenet az USA-nak is: nem akarják az MI-üzletágat az amerikaiakra bízni.

#7 A Flixbus globális közlekedési vállalattá válik

A Deutsche Bahnnak – amely mostanság a járatkimaradásokkal, a rekord késésekkel és a munkavállalóinak országos sztrájkaival kerül a hírekbe – van egy versenytársa, aki felfelé ívelő pályán mozog: a Flixbus. A cég lapítója, André Schwämmlein 42 országban hozta létre az új autóbusz-óriást, és ezzel a müncheni székhelyű vállalat 2023-ban csaknem kétmilliárd eurós árbevételt ért el, és több mint 60 millió embert szállított világszerte.

A társaság CO₂-lábnyoma – amelyet a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség tanúsított – jobb, mint a vasúté. Mert: A Flixbus mindenekelőtt egy technológiai vállalat, amely optimalizálja az útvonalhálózatokat, az árakat és az erőforrások felhasználását. Schwämmlein ezért nem a vonattal hasonlítja össze a Flixbust, hanem a Spotify platformtársasággal.

 

E hét vállalat ereje természetesen nem elég ahhoz, hogy az egész német gazdaságot növekedési pályára állítsa, de ezek a történetek lenyűgözőek és inspirálóan kell hatniuk a gazdasági szereplőkre.

Ami a magyar cikkekből, melyek a német gazdaság hanyatlását mutatják be, rendre kimarad: a német piac mérete és annak teljesítménye még mindig összehasonlíthatatlanul nagyobb hazánkénál.

 

Az összefoglalót dr. Dóka Milán a németországi és ausztriai üzletfejlesztéssel foglalkozó, Ungarnconsulting-cégcsoporthoz tartozó Savaria BVH GmbH senior üzletfejlesztési és stratégiai menedzsere, a nürnbergi székhelyünk szakmai vezetője készítette.

 

 

 facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák
piacralépéssel kapcsolatos hírekért 
kövessen minket a Facebookon is!

Üzletfejlesztés és piacralépés német nyelvterületen címmel rendszeresen tartunk B2B Workshopokat. A soron következő márciusi rendezvényről az alábbi képre kattintva találnak bővebb információt!

uzletfejlesztes_2.jpg