Németország: A második negyedévben zsugorodott a GDP - 1. rész

A vezető gazdaságkutató intézetek eddig azt várták, hogy a német gazdaság teljesítménye 2024-ben összességében enyhén ismét növekedni fog. Számos, az év első felében nyilvánosságra hozott mutató azonban arra utal, hogy egyelőre nem javultak a gazdasági teljesítmény növekedésére utaló kilátások.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal július végén nyilvánosságra hozott első becslése szerint – a tavaly utolsó negyedév 0,5 százalékos visszaesése és az idei év első három hónapjának 0,2 százalékos emelkedése után, a természetesen Németországot is magában foglaló euró-övezet gazdasági teljesítményének 0,3 százalékos bővülése mellett – 2024 április és június között 0,1 százalékkal elmaradt az előző három havitól, bár 0,3 százalékkal még mindig meghaladja a 2023 második negyedévit. Az előzetes számítások szerint ez év második negyedévében különösen a berendezésekbe, például gépekbe és az épületekbe történő beruházások csökkentek.

A bruttó társadalmi termék változása a Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai alapján a mindenkori előző negyedévhez képest

kep1_22.pngForrás: Tagesschau

Németország és az euró-övezet bruttó hazai termékének változása 2022 és 2024 második negyedéve között, az Eurostat, illetve a Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai alapján

kep2_16.pngForrás: Tagesschau

Mint a fenti grafikonból látható, Németország gazdasági teljesítményének változása már a múlt év utolsó negyedévében is elmaradt az euró-övezet átlagától, s ez az idén sem az első, sem a második negyedévben sem volt másképp. Április és június között az euróövezet országai - a német gazdaság tartós gyöngélkedése ellenére - meglepően erős, az Eurostat számítása szerint az első negyedévhez képest 0,3 százalékos növekedést produkáltak. Az euró-övezet fejlődésének motorja Spanyolország és Írország 0,8, illetve 1,2 százalékos második negyedévi növekedéssel. Emellett Franciaország 0,3 százalékos gazdasági növekedést ért el.

A német gazdaság gyöngélkedésének alapvető okai „a nehéz helyzeti adottságokban és a bizonytalan gazdaságpolitikában keresendő. Az ipar folyamatosan csökkenő rendelésállománya nem véletlen, s ez a munkahelyeket is veszélyezteti" – figyelmeztetett Alexander Krüger, a Hauck Aufhäuser Lampe Privatbank vezető közgazdásza.

Kétségtelen, a német gazdaságot rengeteg ellenszél sújtja: az exportpiacok sorában meghatározó szerepet játszó Kína a világpiacok növekedési motorjaként veszített lendületéből, Németországban pedig nő a vállalati csődök száma. Az Európai Központi Bank júniusi első kamatcsökkentése még nem hozott átütő javulást a német gazdaság számára.

Közben a fogyasztói árak 2024 júliusában az előzetes számítások szerint 2,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb az euró-övezet 2,6 százalékra emelkedett mutatójánál. Az élelmiszerek és az energiahordozók nélkül számított maginfláció a múlt év júliusi árszinthez képest 2,9 százalék.

Az nem szokatlan, hogy nyáron emelkedik a munkanélküliek száma, azonban a Szövetségi Foglalkoztatási Hivatal (BA) adatai szerint az idén a szokásosnál erőteljesebb az állást keresők számának emelkedése.  Ennek oka a gazdaság gyöngélkedésében keresendő. A júliusi 2.809 ezer fős állomány 82 ezerrel meghaladja a júniusit, s 192 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A munkanélküliségi ráta a júniusi 5,8 százalékról 6,0 százalékra emelkedett. A be nem töltött állások száma júliusban 703 ezer volt, 69 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

„A stagnálás állapotában vagyunk, amiből nem tudunk kilépni”

A vezető gazdaságkutató intézetek eddig azt várták, hogy a német gazdaság teljesítménye 2024-ben összességében enyhén ismét növekedni fog. Számos, az év első felében nyilvánosságra hozott mutató azonban arra utal, hogy egyelőre nem javultak a gazdasági teljesítmény növekedésére utaló kilátások.

Emlékezetes, hogy a müncheni gazdaságkutató intézet által az üzleti légkörre számított Ifo-index – immár a harmadik egymást követő hónapban - júliusban 1,6 ponttal 87,0 pontra tovább csökkent. A megkérdezett vállalatvezetők különösen az iparban értékelték rossznak részint az aktuális üzleti helyzetet, részint a közeljövőre vonatkozó kilátásokat. „A stagnálás állapotában vagyunk, amiből egyelőre nem tudunk kijönni” – fogalmazott Clemens Fuest, az Ifo elnöke a Handelsblatt Today podcastjában.

„A német gazdaság válságban ragadt” – mondta Klaus Wohlrabe, az ifo Business Surveys vezetője a statisztikai hivatal jelentése kapcsán, megjegyezve, hogy „2024 harmadik negyedévére is alig várható javulás. Erre utalnak az üzleti légkör jellemző Ifo-index júliusi eredményei.”

A fordulat még sokáig várat magára, különösen az iparban. Az energiaigényes ipari ágazatok az év eleje óta valamelyest bővíteni tudták termelésüket, a többi feldolgozóipari ágazatban azonban a gazdasági teljesítmény stagnált.

depositphotos_202501184-stock-photo-businessman-working-checking-stock-market.jpgEgyelőre nem javultak a gazdasági teljesítmény növekedésére utaló kilátások. A fotó illusztráció, forrás: Depositphotos

A magánfogyasztás élénkülése is lassú. Az Ifo számítása szerint a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság valószínűleg átmeneti forgalomnövekedést eredményezett, különösen a vendéglátóiparban. Emellett az autóeladások is meglepően pozitívan alakultak júniusban. Összességében azonban júliusban tovább romlott a fogyasztáshoz kapcsolódó szolgáltatói és kiskereskedelmi vállalatok megkérdezése alapján kirajzolódó üzleti légkör, ami alapján arra lehet következtetni, hogy a harmadik negyedévben a magánfogyasztás valószínűleg csak kismértékben fog növekedni.

Thomas Obst, a kölni IW gazdaságkutató intézet szakértője a statisztikai hivatal második negyedévi előzetes becslése kapcsán megjelent írásában négy okot jelölt meg, amiért Németország továbbra is válságban van; mondhatni „továbbra is az euró-övezet problémás gyermeke”.

  • Még a járvány kezdete óta eltelt ötödik évben sem állt helyre a belföldi kereslet”, írja a szakértő. „A vállalati beruházások még mindig a 2019-es szint alatt vannak, és a vállalatok a folyamatos bizonytalanság és a magas energia-, munkaerő- és tőkeköltségek közepette halogatják a beruházási döntéseiket.
  • A magánfogyasztásnak a labdarúgó Európa-bajnokság sem kölcsönzött lendületet. A bizonytalan időkben a háztartások megtartják a pénzüket, kiadásaik több mint két százalékkal a válság előtti szint alatt maradtak.
  • Az iparban a rendelésállományok csökkennek. A belföldi kereslet májusban volt a legalacsonyabb 2010 óta. A külföldi megrendelések szintén kevés reményt adnak, mivel az ottani kereslet az utóbbi időben különösen erősen visszaesett.
  • A világkereskedelem is gyenge szinten marad, a német export 2022 vége óta stagnál, különösen a növekvő deglobalizáció és a jelenlegi geopolitikai konfliktusok miatt. Kevés jel utal arra, hogy ez a közeljövőben változni fog.”

A nyári szabadságolások megkezdése előtti utolsó sajtótájékoztatóján a kancellár még optimista volt. Úgy fogalmazott, hogy a szövetségi kormány a jövő évi parlamenti választásokig megfordítja a hangulatot. A második negyedévi adatok nyilvánosságra hozatala után ez a bizakodás valószínűleg elhalványul.

A negyedéves növekedés utoljára majdnem két éve haladta meg a fél százalékot. Régóta sok minden utal arra, hogy Németország nem egyszerűen egy kedvezőtlen gazdasági ciklusban van. Számos probléma strukturális jellegű és ezek a problémák valószínűleg továbbra is fennmaradnak. A német gazdaság megrekedt a stagnálás szakaszában.

Ami a jelzőlámpa-koalícióból jön …  túlságosan kisstílű és ideológiailag motivált - mint például a külföldről érkező szakmunkások adókedvezménye. Ami még rosszabb: a koalíción belüli gazdaság- és pénzügypolitikai viták további bizonytalanságot okoznak és a cégek külföldre költözéséhez vezetnek. A fordulat tehát még messze van. Már az ajtó előtt lehet egy őszi mélypont veszélye”, írta a gazdasági teljesítmény második negyedévi csökkenéséről szóló adat nyilvánosságra hozatala után a kölni gazdaságkutató intézet szakértője.

A berlini DIW gazdaságkutató intézet július végén nyilvánosságra hozott legfrissebb gazdasági barométere jelentősen, 87,0 pontra, a júniusihoz képest öt és fél ponttal csökkent. „Teljesítménye elmúlt negyedévben tapasztalt enyhe visszaesése után a gazdaság a jelenlegi harmadik negyedévben valószínűleg nem fog valódi lendületet venni - még akkor sem, ha az inflációs ráták csökkennek és sok helyen béremelésekről állapodtak meg” – fogalmazott Geraldine Dany-Knedlik, a DIW előrejelzési és gazdaságpolitikai osztályának vezetője. „Az a tény, hogy sok fogyasztónak reálértéken ismét több pénz áll rendelkezésére, élénkíti a magánfogyasztást, ami az év második felében némileg erősebb lendületet kölcsönözhet a gazdaságnak” - mondta a kutatásvezető.

A gépi és építőipari beruházások gyöngesége mellett jelenleg a világgazdaság visszafogott fejlődése is érezteti hatását - ez pedig a „Made in Germany” termékek iránti keresletet terheli. A kínai gazdaság a korábbinál kevésbé erőteljesen bővül, és az Európai Unióban is lassú a növekedés. Ráadásul a kockázatok sem enyhülnek: a közel-keleti és az ukrajnai háborúk enyhülésének semmi jele. Ehhez jön még az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi vita és az amerikai elnökválasztás bizonytalan kimenetele.

 depositphotos_4467551-stock-photo-car-production-line.jpgA vállalatok továbbra is sokkal több kockázatot, mint lehetőséget látnak saját versenyképességükre nézve. A fotó illusztráció, forrás: Depositphotos

 

Különösen a német ipar gyöngélkedik: az ipari termelés a közelmúltban ismét visszaesett, és a beérkező megrendelések sem kölcsönöznek lendületet. „Az ipar fellendülése még sokáig várat magára” - mondta Laura Pagenhardt, a DIW szakértője. „Az ipari vállalatok jelenleg úgy tűnik, hogy kivárnak, amíg a világgazdasági helyzet stabilizálódik és a kamatlábak tovább csökkennek.”

Bár a szolgáltatási szektor továbbra is valamivel jobban teljesít, itt is megfigyelhetők az enyhe visszaesés jelei. Az év eleje óta tartó folyamatos emelkedő tendenciát követően júliusban a fogyasztói hangulat kissé visszaesett, s ezen – mint arra az Ifo is rámutatott - a labdarúgó Európa-bajnokság sem tudott sokat változtatni. A szolgáltató cégek üzleti légköre is romlott, ami elsősorban a gyengébb kilátásoknak köszönhető. Eközben a munkaerő-piaci helyzet továbbra is meglehetősen kedvező, még ha a gyenge gazdasági helyzet egyre inkább érezhető is.

Cikkünk folytatása itt olvasható.

 

 Az összefoglalót Juhász Imre volt külgazdasági szakdiplomata, a Magyar-Bajor Baráti Társaság elnökségi tagja készítette, az írást az ő szíves engedélyével közöljük. 

facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák piacralépéssel kapcsolatos hírekért kövessen minket a Facebookon is!