Pár érdekesség Németországról és a német gazdaságról

Korábbi bejegyzésünkben Ausztriáról írtunk néhány érdekes infót, most pedig Németországról gyűjtöttünk össze pár érdekességet. Szándékunk inkább az "étvágygerjesztés", értelemszerűen nem törekedhetünk teljességre.

 berlin_by_night.jpg
Németország lakosságának száma 82 millió fő, így az ország adja adja az EU lakosságának 1/6-át, a gazdasági termelésének 1/3-át. Közigazgatásilag 16 tartományra tagozódik, ebből 13 nagyobb tartomány, 3 pedig (Berlin, Hamburg, Bréma) városállam; a 16 tartományból 4 tartozott az egykori NDK területéhez, ezek a német közbeszédben az ún. "új tartományok" (neue Bundesländer), szemben a korábbi NSZK-hoz tartozó „régi” tartományokkal (alte Bundesländer). Demográfiailag és gazdaságilag is nagyon heterogén ország.

Legnagyobb városai közé Berlin, Hamburg, Köln, Frankfurt am Main tartozik, ezen kívül egy kis érdekesség, hogy 80 olyan nagyvárosa van, amelynek lélekszáma meghaladja a 100.000 főt. Nagy-Britannia kiválása után, Berlin vált az EU legnagyobb városává.

Gazdasága rendkívül exportorientált, Kína utána a világ legnagyobb exportőre, hosszú évek óta 10-25%-ra rúg a külkereskedelmi aktíva. 2018-ban a német gazdaság legjelentősebb ágazatai a következők voltak: az ipar (25,8%), a közigazgatás, a honvédelem, az oktatás és a humán-egészségügyi és szociális ellátás (18,2%), a nagy- és kiskereskedelem, az áru- és személyszállítás, továbbá a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (16,3%). Az EU-n belüli kereskedelem a német export 59%-át teszi ki (ezen belül a kivitel 8%-a Franciaországba, 7%-a Hollandiába irányul), ami pedig az Unión kívüli országokat illeti, a német exporttermékek 9%-a az Egyesült Államokban, 7%-a pedig Kínában talál vevőre. A Németországba behozott termékek 66%-a EU-tagországból érkezik (14%-uk Hollandiából, 6%-uk Franciaországból, és szintén 6%-uk Belgiumból). Ami a nem uniós országokat illeti, a Kínából érkező import részaránya 7%, az Egyesült Államokból behozott termékeké pedig 4%. Mindezekkel együtt Németország a föld negyedik legerősebb gazdaságát jelenti így.

A legfőbb iparágai a gép- és a vegyipar.

deutsche_industrie_ungarnconsulting.jpg

 

Államformáját tekintve föderációs parlamentáris köztársaság, melynek politikai vezetője a kancellár (jelen esetben: Angela Merkel); a tartományok vezetői pedig a miniszterelnökök. A 2021 őszén esedékes szövetségi választással, illetve annak gazdasági, üzleti vonatkozásaival kapcsolatban tervezünk több bejegyzést is.

 

bundestagswahl_2021_ungarnconsulting_beratung_ungarn.png

 

Legnagyobb kikötői Hamburg, Bréma (Bremenshafen), Rostock, Wismar, stb., illetve Duisburg-Ruhrort, mely Európa legnagyobb belvízi kikötője. 

Az amerikai Mercer legélhetőbb nagyvárosainak listájának harmadik helyén évek óta München áll az éves "életminőségi" felmérésben.

Következő bejegyzésünkben a német kikötőkről írunk néhány érdekes infót.