Gépipari beszállítók az USA-ban: a német vállalatok az 1. helyen

Míg a japán és kínai versenytársak gyengülnek, Németország gyorsítósávban előz. Az amerikai gépipari piac volumene 2032-re várhatóan megduplázódik.

depositphotos_57771351-stock-photo-usa-and-germany-flag.jpg

  • Németország először előzi meg Kínát és Japánt
  • A gépipar hosszútávon évi 6%-al növekszik
  • A növekvő protekcionizmus ugyanakkor némi aggodalomra ad okot

 

A gépipari termékek iránti kereslet az USA-ban folyamatosan és jelentősen növekszik. 2022-ben az import nominális értéken csaknem 16 százalékkal, mintegy 300 milliárd dollárra nőtt – jelentette az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága. Igaz, hogy a lendület 2023-ban gyengülni látszik: az év 1. felében az import alig több mint 6 százalékkal nőtt. De a német szolgáltatók láthatóan nem érzik az esetleges csökkenés hatásait. Éppen ellenkezőleg, az Egyesült Államokba irányuló szállításaik negyedével nőttek 2023 januárja és júniusa között, az év végére 38 milliárd dollár körüli csúcsra emelkedhetnek.

Gépipari termékek és egyéb berendezések amerikai importja (milliárd USD)

tablazat1.jpg

A Germany Trade & Invest előrejelzése 2023 első fele alapján. Forrás: USA Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság, 2023. augusztus

Németország először előzi meg Kínát és Japánt

Ezzel a 2023. év 1. felében bekövetkező erőteljes növekedéssel Németország először szorította ki két legfontosabb versenytársát – Kínát és Japánt – az importstatisztikák első helyeiről. A Kínai Népköztársaság szenved az USA-val folytatott eszkalálódó kereskedelmi vitától. Az Egyesült Államokba irányuló szállításaik 16 százalékkal csökkentek 2023 első félévében. A Japánból származó import 6 százalékkal csökkent.

tablazat2.jpg

Információk 2023-ra: A Germany Trade & Invest előrejelzése 2023 első fele alapján. Forrás: USA Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság, 2023. augusztus

A gépipari piac hosszú távon évi 6 százalékkal növekszik

A gépipari termékek és berendezések iránti kereslet az Egyesült Államokban a belátható jövőben tovább fog növekedni. A Global Market Insights arra számít, hogy a piaci volumen 680 milliárd dollárról 1,2 billió dollárra nő 2023 és 2032 között. A mezőgazdaság automatizálási hulláma, a kormányzati infrastrukturális programok, valamint az élelmiszer- és csomagolóipar korszerűsítése fontos mozgatórugók.

A mezőgazdasági gazdálkodók új technológiákba fektetnek be

Valójában az amerikai mezőgazdasági szereplők már most is szorgalmasan fektetnek be traktorokba és egyéb új berendezésekbe. Ennek oka, hogy bevételeik 2020 óta jelentősen nőttek a mezőgazdasági termékek árának folyamatos emelkedése miatt. Ugyanakkor növelniük kell hatékonyságukat a munkaerőhiány és a vetőmag- vagy növényvédő szerek magasabb költségei miatt.

Mindezeket figyelembe véve a Modor Intelligence piackutató cég becslése szerint a mezőgazdasági gépek piaca 2023 és 2032 között éves szinten 6 százalékkal fog növekedni.

Az infrastruktúra bővítése növeli a gépek iránti keresletet

Az építőipari szektor erős hátszelet kapott a 2021 novemberében elfogadott, az infrastrukturális beruházásokról és munkahelyekről szóló törvénynek köszönhetően, amely az iparágnak 2026-ig 1,200 milliárd USD támogatást biztosít. Ezt az összeget a sok helyen elavult közlekedési infrastruktúra javítására kell felhasználni. A tervek között szerepel a vízipari berendezések korszerűsítése és a szélessávú hálózatok bővítése főleg a vidéki területeken. Ebből kifolyólag az építőipari és bányászati ​​gépek behozatala az összes importcikk közül a legnagyobb mértékben, 30 százalék körül nőtt 2023 első felében.

maschinenbau.jpg

Erőteljes növekedéssel rendelkező élelmiszeripar

Szintén erős lendületben van az élelmiszeripar, amely fókuszában jelenleg az úgynevezett "intelligens csomagolási" alkalmazások fejlesztése és a termelés korszerűsítése áll. A Fortune Business Insights becslése szerint az amerikai élelmiszerpiachoz tartozó gépipar volumene 2023-ban körülbelül 900 milliárd dollár lesz, ez 2030-ra várhatóan évente átlagosan 10 százalékkal, közel 1,8 billió dollárra nő.

A növekvő protekcionizmus aggodalomra ad okot

A külföldi beszállítók aggódnak az erősödő amerikai protekcionizmus miatt. Különösen a helyi hozzáadott érték minimális részaránya okoz fejfájást. Ezek azonban csak az államilag finanszírozott projektekre vonatkoznak, pl.  jön a két törvény egyike „Vedd meg Amerikát” vagy „Vegyél amerikait”.

De ezek az intézkedések tompa fegyvernek bizonyulnak, ha nincsenek hazai beszállítók, hiszen ilyen esetekben akarva-akaratlanul  külföldről származó technológiát kell igénybe venniük a beruházóknak A privát projektek esetében viszont alig vannak korlátozások, itt rendkívül nagy a vállalkozói szabadság.

Az Egyesült Államok jól fejlett, versenyképes gépiparral rendelkezik. Ez különösen igaz az univerzális gépekre és eszközökre. A speciális gépek esetében viszont néha jelentős piaci lyukak tapasztalhatók. Például vannak olyan ágazatok, amelyekben kevés vagy nincs komoly amerikai versenytárs. A német beszállítók erős pozícióval rendelkeznek a speciális vevői igényekhez igazított gépek terén, így a piaci helyzet meglehetősen nagy optimizmusra ad okot. Hogy ez a német gépipar magyar beszállítóinak milyen további lehetőséget jelent, egy másik kérdés.

 facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák piacralépéssel kapcsolatos hírekért kövessen minket a Facebookon is!

 

Cikk forrása