A megbízható ellátási lánc jó befektetési perspektíva lehet - új lehetőségek hazai cégeknek?

Ha a mai globalizált világban az ellátási lánc sérül, akkor az az egész termelést megakaszthatja  - a közelmúltban számtalan példa igazolta a fenti állítást.

Az Ever Given konténerszállító teherhajó több napos blokádja megmutatta mennyire sebezhetőek az ellátási láncok. Az ipari termékek, például az autók, de az elektromos készülékek vagy a kerékpárok is nyilvánvalóan különböző alkatrészekből tevődnek össze és ezek az alkatrészek a világ minden tájáról származnak. Mivel a raktározás is pénzbe kerül, népszerűvé váltak az ún. úszó hajóraktárak.

 beschaffung_ungarnconsulting.jpg

 

A koronavírus-járvány kitörése megmutatta, hogy mennyire függ a világgazdaság Kínától – számos német ipari vállalatnak be kellett zárnia gyárait, mivel alapanyaghiánnyal küzdött.

Azoknak az ipari vállalatoknak, amelyek a világjárvány első hulláma okozta fennakadások miatt szállítási problémákkal küszködtek, fel kellett függeszteniük a termelést és most egyre inkább próbálnak "helyben működni". Ez azt jelenti, hogy az európai vállalatok egyre nagyobb része felülvizsgálja, hogy a termelés nagyobb része történhet-e Európában. A kevésbé összetett félkész termékek esetében valószínűleg elsősorban az EU-hoz tartozó kelet-európai országok fognak profitálni. (Lásd erről előző bejegyzésünket itt.) A kelet-európai régió fejlettebb gazdaságai, mint például Lengyelország, már nem kínálnak ugyan összehasonlíthatóan alacsony bérszínvonalat, de a képzett munkaerő és a virágzó belföldi piac előnyt jelent. Végső soron az európai gazdaságok és tőkepiacok profitálhatnának ebből leginkább.

Az ellátási lánc zavarai elleni intézkedések másik következménye valószínűleg az lesz, hogy nagyobb hangsúlyt kap a raktározás. A kulcsfontosságú nyersanyagok és alapanyagok készleten tartása a termelési helyszíneken megkönnyíti az ellátási lánc kisebb zavarainak – mint például az Ever Given baleset – kiegyensúlyozását.

ever-given-suezkanal.jpg

 

A raktárak ma már régen nem csak nagy csarnokok, ahol a dolgozók az árut targoncákkal rakodják be és ki. Napjainkban az automatizált raktárak hatékony folyamatokat és maximális átláthatóságot biztosítanak, hogy az összetett ellátási láncokat fenn lehessen tartani és a gyárba történő szállítások "épp időben" (just in time) történhessenek.

Potenciállal rendelkező digitális logisztikai megoldások

Az ellátási láncok biztonsága felé mutató tendencia még a világjárvány után sem fog véget érni – elvégre az Ever Given-hez hasonló baleset bármikor újra megtörténhet. A potenciális kelet-európai termelési helyszíneken (ez rendkívül fontos a mi esetünkben!) és a raktározás szakértőin túl a jövőben valószínűleg azok a logisztikai vállalatok is profitálhatnak, amelyek ügyfeleiknek a digitalizáció minden előnyét kínálják.

Ha a digitális megoldásoknak köszönhetően a szállítási késések vagy egyéb problémák korábban észlelhetők és a termékkel kapcsolatos információkról valós időben értesül az ellátási lánc minden résztvevője, a fennakadások esetleg időben kiküszöbölhetők.

szallitasi_lancok_ungarnconsulting.jpg

 

A blokklánc technológia nem véletlenül számít trendteremtőnek a logisztikai ágazatban. Az elkövetkező hónapokban számos lehetőség kínálkozik majd az ellátási láncok biztonságának és stabilizálásának optimalizálására. Az európai egységes piacra összpontosító vállalatok mellett a raktározás és a logisztika körüli megoldások szolgáltatói is kínálnak perspektívákat.

Itt egy rövid videó a blokklánc-technológia alapjairól németül jól beszélő nem-logisztikai szakembereknek:

 

A fenti logisztikai kihívások és az arra adandó válaszok mellett azonban legalább olyan fontos, hogy a beszállítási láncok átszervezése újabb lehetőséget jelent a régió, illetve hazánk vállalatai számára. Arról, hogy ezt a lehetőséget hogyan lehet kihasználni, hogyan lehet német és osztrák cégekkel kapcsolatot kiépíteni, üzletet fejleszteni, ebben a rovatban olvashatnak részletesen.

A cikk alapja: https://www.dasinvestment.com/robuste-lieferketten-als-anlage-idee/