Megtévesztő a német ipar fellendülése

Míg a német ipar a megrendelések erőteljes növekedéséről számol be, a gépipari vállalatok termelése teljes gőzzel folyik,  a kilátások azonban a fellendülés közepette egyre borúsabbak, amelynek oka az alapanyaghiány

A német gépipari vállalatok egyre inkább túllendülnek a koronavírus-válságon. A két utolsó negyedév hat hónapjából ötben jelentősen megnövekedtek a beérkező megrendelések száma az exportorientált ipari ágazatban. Például márciusra a VDMA (Német Gépészeti és Üzemmérnöki Szövetség) 29%-os emelkedést jelentett a megrendelések terén az előző évhez képest.

vdma.gif

VDMA szerint az ágazat felszállóban van. Ez azonban nem ad okot az ünneplésre, éppen ellenkezőleg, az aggodalmak napról napra nőnek, mert az alapanyaghiány gondot okoz a vállalatoknak. Mindenesetre áprilisban a németországi gépipari vállalatok 42 százaléka arról számolt be, hogy alkatrészhiány miatt akadozott a termelés. Az év elején a nyersanyag problémák még nem okoztak nagy gondot, akkor a gépipari vállalatok csupán tíz százaléka panaszkodott az alapanyag-ellátás hiányára. Az ellátás főleg a műanyag, gumi, illetve a vegyi anyagok beszerzésénél akadozik.

maschinenbau_ungarnconsulting.jpg

 

A kiadások és a költségek viszont ugrásszerűen megnövekednek a beszerzési problémák miatt. Ennek oka, hogy a megrendeléseket a gyártók általában megelőlegezik, azonban a kassza sok helyen kiürült a több hónapos szűkös időszak során.

Mint ahogyan a gépiparban, úgy más területeken is a megnövekedett megrendeléseket beárnyékolja az alapanyaghiány. Például az autóiparban, ahol több gyártó már a gyártósorok leállítását és a dolgozók rövidített munkaidős foglalkoztatását is megkezdte. Ezen a területen a chipek és az acélalkatrészek a legfőbb hiánycikkek. A bútoripar küzd a forgácslap vagy a kanapékhoz tartozó matrac vagy anyag beszerzésével.

maschinenbau_2_ungarnconsulting.jpg

 

Számos oka van a széles körben elterjedt alapanyaghiánynak: Egyrészt a kereslet gyorsabban helyreállt, mint azt sok beszállító sejtette volna. Most azonban időbe telik, amíg a vegyi üzemek és forgácslapgyárak, amelyeket a pangás miatt leállítottak, ismét teljes kapacitással működjenek. Másrészt voltak olyan termelési leállások, amelyeket a beszállítók vis maior helyzetnek tulajdonítottak, ilyenek például az amerikai hóvihar, kínai áradások vagy a tűzvész egy japán chipgyárban.

A német kormánynak az európai csúcstalálkozón kell megoldásokat találnia, hogy a németországi és az uniós ipart ne szorítsák sarokba a nyersanyagkereskedelmet mesterségesen korlátozó világkereskedelmi akadályok.

Forrás: https://www.welt.de/wirtschaft/article231072903/Maschinenbau-Der-truegerische-Boom-der-deutschen-Industrie.html

Valami könnyedebb témát olvasna? Nézze meg az észak-német kikötőkről szóló írásainkat itt, illetve itt.