Smart city index - hol vannak a német városok?

A nagy múltú svájci és szingapúri kutatóintézmény, az IMD egy húszezer fővel készült kutatás alapján azt vizsgálta, hogy a városok milyen mértékben tudják a lakosaik életminőségeit javítani a digitalizáció és a technológia segítségével. Az így készült Smart City Indexet a svájci főváros vezeti, mögött Canberra és Oslo következik. Német város nincs az első tízben.

Az IMD által készített lista a tudományos alapokon vizsgált adatokat veti össze a lakosok szubjektív érzéseivel, és mint ilyen, egyedülálló a hasonló felmérések között. A húszezer bevont személynek olyan kérdéseket tettek fel, hogy mely megoldandó problémákat látják a legsürgetőbbnek, elérhető-e megfizethető lakhatás a városukban, mennyire jellemzőek náluk a forgalmi dugók, van-e megfelelő munkalehetőség a szakképzett munkaerő számára, vagy van-e elegendő zöldfelület a lakókörnyezetükben. A polgárok véleményét kikérték a különböző modern technológiákról is, hogy kiderüljön, a technológiaalapú megoldások vajon megoldják-e a legnagyobb gondjaikat. Végül megkérdezték őket, hogy beleegyeznének-e olyan technológiákba, mint az arcfelismerés és a személyes adataik megosztása az életkörülményeik és lakókörnyezetük javítása, fejlesztése érdekében.

zurich.jpg

Zürich, a lista első helyezettje (kép forrása

A német városok meglehetősen alulszerepeltek a listán. Hamburg a lista 11. helyén állva a legjobban teljesítő német város, őt München követi a maga 20. helyével. Érdekesség, hogy a német főváros csupán a 33. helyet érte el a 141 várost szerepeltető listán.

smart_city_index.jpg

Táblázat forrása

A német felmérésben a lakosok a legégetőbb problémáknak a megfizethető lakhatás hiányát, a forgalmi torlódások, a rossz közbiztonságot, a munkanélküliséget és a levegőszennyezést tartják.

A hamburgiak elégedettek voltak az egészségügyi ellátással, a helyi tömegközlekedéssel és a kulturális kínálattal is, valamint úgy gondolják, hogy van elérhető számú megfelelő munkahely, és nyitottnak gondolják magukat a kisebbségek befogadása iránt is.

Münchenben a hamburginál is nagyobb az elégedettség az oktatás helyzetével, van elérhető számú megfelelő iskola, és megfelelőnek tartják a közigazgatás szerepét is, a bajorok szerint a politikai tájékoztatás, a véleménynyilvánítási joguk, valamint a városuk életében való megfelelő részvétel is biztosítva van. További érdekesség, hogy a müncheniek egyáltalán nem aggódnak a korrupció miatt.

Berlinben már korántsem ilyen pozitív a lakosok véleménye. A fővárosiak átlag alatt értékelték a közigazgatást, az oktatást és a megfelelő munkalehetőségeket is. Amivel viszont elégedettek Berlinben, az az egészségügy. A listára még három német város, Düsseldorf (38.), Hannover (57.) és Kiel (81.) fért fel.

nemet-magyar_zaszlo.jpg Németország gazdasági helyzete és a magyar-német gazdasági kapcsolatok az európai kihívások árnyékában – ezzel a címmel szervez online szakmai rendezvényt a Magyar Közgazdasági Társaság Nemzetközi Gazdaság Szakosztálya 2023. május 24-én, szerdán 14 órától az MKT YouTube-csatornáján és Webex-en. További információk itt találhatók a díjmentes online rendezvényről.

Technológiailag hasonlóak a trendek a három nagy metropoliszban. A közlekedési ágazatban az alkalmazásokat és más digitális technológiákat különösen jóra értékelik az ott lakók. Ugyanakkor elégedetlenek a nyilvános internethálózatok elérhetőségével, és szerintük a közigazgatási ügyintézés és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások vagy az orvosi ellátáshoz való hozzáférés is sokkal inkább történhetnének az online térben. A német nagyvárosokban a közbiztonságot is átlag alattinak értékelték, a lakosok szerint a közterületi kamerák száma túlságosan is alacsony.

A 141 vizsgált város közül az első húszban egyébként Ázsia és Európa dominál. Hat város tartotta meg a pozícióját vagy javított a tavalyi eredményéhez képest: Zürich, Oslo, Szingapúr, Peking, Szöul és Hongkong.

Akit részletesebben is érdekel a városok listája, itt elérheti az eredeti cikket.

Szerző: dr. Dóka Milán, a németországi és ausztriai üzletfejlesztéssel foglalkozó Ungarnconsulting Kft senior üzletfejlesztési és stratégiai menedzsere

 

facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák piacralépéssel kapcsolatos hírekért kövessen minket a Facebookon is!