Lassabban ugyan, de tovább nő Ausztria gazdasága

Az osztrák gazdaság a válság ellenére bár lassabban, továbbra is növekszik – írta meg a Wiener Zeitung. A legnagyobb felemelkedést a turizmus érte el, amely azonban inflációgerjesztő hatással is bírt, így a szolgáltató szektorban továbbra is magas árakkal számíthatunk. A termékek árainál azonban megfigyelhető már az árcsökkenés.

Az osztrák gazdaság 2023 első negyedévében tovább növekedett, és jobb eredményt ért el, mint 2022 azonos időszakában, jelentette be az ausztriai statisztikai hivatal. A bruttó hazai termék (GDP) 0,1 százalékponttal lett nagyobb 2022 utolsó negyedévéhez képest, amely növekedési mérték elmarad a korábbi negyedévekhez képest.  A gazdasági mutatók azonban így is optimizmusra adhatnak okot, mivel az Osztrák Gazdaságkutató Intézet (Wifo) április végi gyorsbecslésében még 0,3 százalékos visszaesést prognosztizált (az osztrák gazdaságra vonatkozó korábbi becslésekről mi is beszámoltunk

osterreich_wirtschaft.jpg

Kép forrása

Az Osztrák Statisztikai Hivatal adatai szerint az első negyedévben a gazdaság 1,9 százalékkal magasabb, mint 2022 első negyedévében volt.

"Ausztria gazdasága a válság ellenére is kitartónak bizonyult" - mondta Tobias Thomas, a statisztikai hivatal vezetője.

A növekedési lendület azonban a gazdaság szinte minden szektorában ellaposodott. Az ipar és az építőipar dinamizmusa érezhetően lelassult. Bár a szektor továbbra is egyértelműen, 35,5 százalékkal haladja meg a válság előtti szintet, az ipari eladások 2023 áprilisában egymás után másodszor estek vissza.

Ezzel szemben a munkaerő-piaci helyzet pozitívan hatott a növekedésre. A foglalkoztatottság továbbra is a válság előtti szint felett volt – 2023 áprilisában a barométer 4 százalékkal haladta meg a 2019. áprilisi szintet. A szakképzett munkaerő hiánya ennek ellenére mindenütt jelen van, 2006-ban átlagosan 206 ezer betöltetlen állás volt, ami abszolút rekord a statisztikai hivatal szerint.

statistik-austria-logo_svg.pngAz egyik legdinamikusabb fejlődést a turizmus érte el, de volt is honnan ezt behozni, a koronavírus okozta világjárvány lenullázta az ágazatot, és a növekedés ellenére még mindig nem érte el a covid előtti szintet az ágazat.

A turizmus fellendülése azonban nemcsak a növekedést, hanem az inflációcsökkenést is elősegíti. Gyorsbecslés szerint a májusi infláció az elmúlt közel egy év legalacsonyabb szintjére, 8,8 százalékra esett.

Bár a magas energiaárak és az élelmiszerárak növekedése továbbra is az infláció motorja, befolyásuk az elmúlt hónapokban érezhetően csökkent. "Az inflációnak csak egyharmada magyarázható ezekkel az összetevőkkel" - mondta Ingolf Böttcher, az Osztrák Statisztikai Hivatal gazdasági osztályának vezetője. A szolgáltatószektorban szintén növekszik az infláció, 2023 januárjában még hét százalékot mértek, az első negyedéves adatok alapján azonban már 8,9 százalékos a szektorban az árnövekedés. A virtuális bevásárlókosarakban a termékek közel felét (48 százalék) a szolgáltatások teszik ki.

osterreich_wirtschaft_2.jpg

Kép forrása

Böttcher szerint az áremelések jelenleg szinte minden szolgáltatásnál megfigyelhetőek. A szolgáltatási árakat meghatározó tényezők között említhetjük a turizmus fellendülését, a járvány után ismét erősödő utazási, kirándulói kedvet, munkaerő-piaci béremeléseket, de a munkaerőhiányt is, melynek bérfelhajtó hatása van.

Csak a vendéglátásban 14 százalékos volt az áprilisban mért infláció a januári 12,5 százalék és a 2022. októberi 10,7 százalék után. A szervezett utazások árnövekedése még drasztikusabb volt. Az ottani infláció januárban 5,2 százalékkal csökkent, áprilisban viszont 20,9 százalékkal emelkedett. De az ügyfeleknek más szolgáltatásokért, például a fodrászért és a kozmetikusért is jóval többet kell fizetniük, mint néhány hónappal ezelőtt.

Jó hír viszont a fogyasztók számára, hogy az árukra (az élelmiszerek kivételével) nehezedő árnyomás jelei mutatkoznak, melyek csökkentik az inflációt. Ezt mindenekelőtt a nagykereskedelmi és termelői árak alakulásában láthatjuk Böttcher szerint.

Magnus Brunner pénzügyminiszter örömmel olvasta a legfrissebb GDP-adatokat. "Az osztrák piac ismét bizonyította stabilitását és válságtűrő képességét. Míg más országok recessziót élnek át, a hazai gazdaság a változékony gazdasági környezet ellenére ismét nőtt" - áll a miniszter közleményében.

Szerző: dr. Dóka Milán, a németországi és ausztriai üzletfejlesztéssel foglalkozó Ungarnconsulting Kft senior üzletfejlesztési és stratégiai menedzsere

 

 

facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák piacralépéssel kapcsolatos hírekért kövessen minket a Facebookon is!