Stabilizálódhat az osztrák gazdaság

Az előző évi recessziót követően az elmúlt negyedévben stagnál az osztrák gazdaság. Bár a mutatók alapján a 2024-es évben még nem számíthatunk nagy áttörésre, 2025-ben már jó eséllyel javuló tendenciákkal találkozhatunk.

Az idei év első negyedéve nem kecsegtetett sok jóval; bár az azt megelőző negyedévhez képest növekedett a GDP, még mindig több, mint -1%-os elmaradásban volt az előző év első negyedéves értékéhez képest. Azonban az elmúlt négy negyedéves gazdasági visszaesés után újra stabilitást mutat az osztrák gazdaság: a WIFO becslései szerint a GDP mind az első negyedévhez képest, mind az éves összehasonlításban stagnál. Ez az állapot várhatóan a 2024-es év végéig fennáll majd, ez évre mindössze +0,3%-os növekedést prognosztizálnak. 2025-ben pedig a GDP kis mértékben növekedésnek indulhat, az előrejelzések szerint +1,8%-os bővülés várható. A fejlődés oka az Európából érkező exportkereslet növekedése.

depositphotos_403638740-stock-photo-businessman-touching-data-analytics-process.jpgA fotó illusztráció, forrás: Depositphotos

Ausztria gazdasága 2022 második negyedévének vége óta gyengülő tendenciákat mutat, ennek fő oka a tartós ipari recesszió. Az alacsony belföldi és exportkereslet miatt az építőipar recesszióba került, az alacsony megrendelésszámok pedig 2024 első negyedévben jelentősen lecsökkent a beruházási hajlandóság, ez a második negyedévben stagnált. A piaci szolgáltatások volumene enyhe fellendülésnek indult, ennek oka, hogy a reálbérek emelkedésének köszönhetően nőtt a magánfogyasztás.

A legnagyobb jelentőségnek örvendő iparágak Ausztriában nem mások, mint az élelmiszer- és élvezeticikk-ipar, a gép- és acélipar, a vegyipar, a járműipar, az elektronika ipar, illetve a fa- és papíripar. Az országból exportált áruk jelentős része ezen szektorokból kerül ki. Nyilvánvalóan fontos még megemlíteni a turizmus szerepét Ausztria gazdaságában. Évente több tízmillióan érkeznek az országba nyaralás céljából, ami évente több, mint százmillió vendégéjszakát jelent.

Az infláció 2022-ben az ukrán-orosz háború kitörését követően jelentős növekedésnek indult. 2024-ben az alacsonyabb élelmiszer és üzemanyag áremelkedésnek köszönhetően az infláció növekedése visszaszorult. A munkanélküliségi ráta 2024-ben még várhatóan növekedni fog, 2025-ben viszont csökkenésre számíthatunk.

Bár a gazdasági körülmények 2025-ben javuló tendenciát mutatnak majd, az államháztartás helyzete nem fog javulni az előrejelzési horizonton, a gazdaság egésze pedig jó eséllyel a jövő évben is alul fog teljesíteni.

Végső soron megállapítható, hogy a jelenleg is tartó gazdasági recesszió miatt Ausztria gazdasága 2024-ben csak stagnál, javuló világgazdasági kilátások, a csökkenő infláció és a további kamatcsökkentések azonban jövőre előkészíthetik az utat a régóta várt fellendüléshez.

Források:

IHS
Erstegroup
Erstegroup
Wko
Advantageaustria

 facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák
piacralépéssel kapcsolatos hírekért 
kövessen minket a Facebookon is!