Ausztria legrégebbi vállalatai

depositphotos_344052448-stock-photo-woman-holds-austria-flag-in.jpgEurópában szinte végtelen számú kis-és nagyvállalat létezik, ezek közül rengeteg csak az elmúlt években jelent meg a modern technológia vagy az új szolgáltatási kínálat miatt, azonban léteznek olyan cégek is, amelyek már jóval régebb óta működnek, ezek közül sok cég Ausztriából származik. Ezekből a vállalatokból válogatva gyűjtöttünk össze néhány érdekességet a régi osztrák vállalatokról.

A legrégebben feljegyzett vállalat például a Szent Péter Apátsági Kulinárium. Az éttermet 803-ban alapították, ma is létezik és üzemel Salzburgban, így a világ legrégebbi éttermeként üzemel. Állítólag olyan ismert személyiségek étkeztek már az étteremben, mint Faust, Kolumbusz Kristóf és Wolfgang Amadeus Mozart. Az ételeik eredeti 17. és 18. századi receptek alapján készülnek.

kep1_5.jpgSzent Péter Apátsági Kulinárium. Fotó forrása

A Hofstetten sörfőzde Guiness Rekordok Könyvében Ausztria legrégebbi sörfőzdéjeként szerepel. Hofstettent 1229-ben említik először egy oklevél, mint a Pibersteiniek birtokát, bár feltételezések szerint a kastély éttermében már sört főztek. 1449-ben hivatkoztak rá először sörfőzdeként. Idén a sörgyár a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint „Ausztria legrégebbi sörfőzdéje”.

A Hirt Brewery Ausztria második legrégebbi magán sörfőzdéje és 100%-ban magántulajdonban van. A sörfőzde tulajdonjogának öröklődése 1460 óta hézagmentesen igazolható.A sörfőzde alapját képező Hirter Taverna első említése 1270 körül található a Gurker Urbarban, a székesegyházi káptalan áru- és létesítményjegyzékében. A Hirt Brewery ma az egyetlen magán sörfőzde Karintiában, és azon kevés osztrák sörfőzdék egyike, amelyek saját forrásvízzel állítják elő termékeiket.

Az 1313 óta családi tulajdonban lévő Mayr vidéki fogadó az Ennstal gyönyörű környezetében mai napig varázslatos látványt nyújt. A szálloda jó értékelésekkel rendelkezik, felújítva várja a vendégeit.

kep2_3.jpgMayr vidéki fogadó. Fotó forrása

A Romantik Spa Hotel Elixhauser Wirt, korábban Romantik Hotel Gmachl egy szálloda Elixhausenben,  először 1334-ben említik az oklevelek, mint féltanya. A generációk óta Gmachl család keze alatt működő vállalat a legrégebbi családi vállalkozás Ausztriában.

A Lodenwalker vállalatot 1434-ben említik először egy telekkönyvben, közel 600 éve gyártanak lódent, holisztikus eljárással a nyers gyapjútól a kész lódenig. 1860-ban kezdtek el mechanikus fonóval és az első mechanikus szövőszékekkel dolgozni. Férfi, női, gyermek ruházatot, hagyományos klasszikusokat, sport- és szabadidőruhákat, szűz gyapjú takarókat és kiegészítőket árulnak. Termékeik lódenje saját termelésből származik. A teljes kollekciót helyi szabóiknál és a stájerországi Wildonban varrják.

A családi tulajdonban lévő Gebrüder Weiss vállalkozás története több, mint 500 évvel ezelőtt kezdődött az Alpokon áthaladó áruszállítással, ez Ausztria legrégebbi szállítási és logisztikai vállalata. 2023-ban összesen körülbelül 8600 alkalmazott dolgozott a vállalatnál, az éves árbevétel 2,47 milliárd euró volt. Napjainkban 180 saját tulajdonban lévő telephelyen mintegy 8400 munkavállaló dolgozik azon, hogy a vállalat személyre szabott áruszállítási és raktározási szolgáltatásokat kínálhasson ügyfeleinek

 

Források:

Hofstetten
Hirterbier
Landgasthof-Mayr
Elixhauserwirt
Lodenwalker
Gw-world

 

 facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák
piacralépéssel kapcsolatos hírekért 
kövessen minket a Facebookon is!