Német topmenedzserek fizetése

depositphotos_10614976-stock-photo-million-euros.jpgMég Németország topmenedzserei számra is érezhetőek voltak a tavalyi év válságainak hatásai, melyek miatt rengeteg részvény veszített az értékéből. A Dax (Deutscher Aktienindex-Németország 40 legfontosabb vállalatának tőzsdei állapotának mutatója) vállalatok igazgatósági tagjainak fizetése átlagosan 8,4 százalékkal esett vissza, így a felsővezetők fizetése átlagosan 5,1 millió euró, míg egy igazgatói tag átlagosan 3.34 millió eurót keresett.

Szakértők szerint a vállalatok egyre kevésbé átláthatóak, ami az efféle számokat illeti. A javadalmazás magába foglalja a felsővezetők fizetéseit, a rövid távú változó javadalmazást (mely gyakran csak egy adott évre vonatkozik, hosszú távon viszont a részvényektől függ). Kiemelendő, hogy a számok meghatározásakor az adott vállalat 2022-ben a vezérigazgatóságra költött összegét kellett csak megadni, a későbbikében aktuálissá váló részvénycsomagok például nem kerültek beszámításra, tehát átlagosan még fejenként plusz 415 000 eurót kell hozzáadni.germany-flag.jpg

Kép forrása

A DAX-ban szereplő német vállalatok átlagfizetései között nagy különbségek figyelhetőek meg: a Deutsche Bank mintegy 6.8 millió eurót fizetett, míg a Zalando (divatkereskedelmi csoport) csak 810 ezer eurót. A legrosszabbul az Adidas igazgatóság tagjai jártak: a vállalat egyik célját sem érte el az adott évben, így a változó javadalmazásuk visszaesett nullára. A felsővezetők fizetése összességében 75,2 százalékkal csökkent. A legjobban a Daimler Trucknál kerestek a felsővezetők, mint például a VW főnöke Blume Oliver, aki 9,38 millió eurót keresett összesen (VW-nál 8,85 milliót, a Porschenál további 530 ezer eurót). A Deutsche Bank vezetője Christian Sewing a második a rangsorban, 9,15 millió euróval. A harmadik helyen Belén Garcia Lopez asszony áll, aki a Merck gyógyszeripari vállalatnál 8,28 millió eurót keresett 2022-ben. A legkevesebbet Robert Gentz és David Schneider keresték a dax-vezetői közül, mintegy 78 ezer eurós fix fizetést kapott a Zalando két társ-vezérigazgató (alapítókként viszont mindketten jelentős részesedéssel rendelkeznek a vállalatban).

dreamstime_m_145748875-696x430.jpg

Kép forrása

Szembetűnő, hogy egyetlen DAX-cég vezetőjének sem éri el a 10 millió eurót a fizetése, mely visszavezethető a társadalmi vitákra és a munkavállalók beleszólási jogára. Továbbá a javadalmazási rendszer típus is lényeges, hiszen az USA-hoz képest az egyénnek sokkal kisebb felelősséget vállalnia.

Érdekesség, hogy az USA-ban a Dow Jones indexben szereplő vállalatok élén állók közül senki sem keres 10 millió eurónál kevesebbet. Legrosszabbul Patrick P. Gelsinger, az Intel vezetője keresett (10,75 millió eurót). 2022-ben Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, keresett a legjobban, 94,53 millió eurót fizettek neki. AZ USA-ban a topmenedzserek fizetése átlagosan 24,89 millió euró volt.

 

A cikk forrása