Kifutóban a német üzleti modell? - 1. rész

A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint részben a gyengülő külföldi kereslet miatt a német iparban júliusban több mint három év óta a leggyorsabb ütemben, 11,7 százalékkal estek vissza a megrendelések az előző hónaphoz képest; ennél nagyobb visszaesés 2020 áprilisában, a koronavírus-járvány kezdetekor. A visszaesés azért is drámai, mert májusban (6,2 százalék) és júniusban (7,6 százalék) növekedett a beérkező rendelések volumene; igaz, ez elsősorban a nagyobb volumenű, (ezen belül a repülőgépiparnak szóló) rendeléseknek volt köszönhető. Emellett a kevésbé ingadozó háromhavi összehasonlításban a május-júliusi beérkező rendelések 3,1 százalékkal meghaladták a február-áprilisi közöttieket.

 

 „A borús üzleti környezet és a gyenge világgazdaság miatt azonban ebből nem lehet az ipar fenntartható élénkülésére következtetni" – fogalmazott a szövetségi gazdasági minisztérium elemzése. Alexander Krüger, a Hauck Aufhäuser Lampe Privatbank vezető közgazdásza szerint azonban „az ipar továbbra is problémás gyermek, a rendelésállomány sokkal vékonyabb, mint egy évvel ezelőtt".

 depositphotos_8292709-stock-photo-germany-on-a-euro-map.jpg

A kép forrása

A kölni IW gazdaságkutató intézet augusztus utolsó napjaiban nyilvánosságra hozott előrejelzése egyelőre (vagy inkább továbbra) sem sok biztatót tartalmaz a német gazdaság közeljövőjét illetően. Az olyan geo-ökonómiai válságok, mint

  • az orosz-ukrajnai háború,
  • a Kínával szembeni feszültségek,
  • az egyes feltörekvő gazdaságok átláthatatlan geopolitikai helyzete és
  • a nyersanyagokhoz és energiaforrásokhoz való hozzáférés ebből is fakadó bizonytalanságai mellett
  • tartós költségsokkok, továbbá
  • mind a hazai, mind az exportpiacok oldaláról gyönge kereslet terheli Európa vezető hatalma gazdaságát.

 

A világgazdaság teljesítménye csupán 2 ½, a világkereskedelem pedig egyetlen százalékkal bővül, az általános gazdasági gyöngeség és az emelkedő kamatok miatt a beruházások továbbra is a legutóbbi válságot megelőző szint alatt maradnak. Öröm az ürömben, hogy a német gazdaság első számú exportpiacának számító és az első két negyedévben a GDP erőteljes növekedését produkáló Egyesült Államokból továbbra is pozitív növekedési impulzusok várhatók.

 

Ezzel szemben az euróövezet egyes országaiban, (s azon belül elsősorban Németországban)

  • még mindig magas infláció,
  • az iparban az elektromos energia magas árszintje és a versenyképesség ebből fakadó romlása, továbbá
  • a beruházások Európán kívüli országokba történő kihelyezése

mind-mind olyan tényezők, amelyek nagyban fékezik a gazdaság fejlődését. A restriktív monetáris politika hatásai valószínűleg 2023 második felében is érzékelhetők lesznek, ami korlátozza az egyes nemzeti költségvetések mozgásterét. Mindent egybe vetve az euró-övezetben 2023-ra mérsékelt, ¾ százalékos növekedést valószínűsítenek a kölni kutatók.

A világgazdaság lendületvesztésének hatása egy ideje a német ipar külföldi megrendeléseinek ezen írás bevezetőjében említett csökkenésében is megmutatkozik, amit súlyosbít a német vállalatok versenyképességének romlása. Ezért a német export mennyisége az idén várhatóan 1, míg az import 2 százalékkal elmarad a múlt évitől.

 

A beruházások volumene az idén várhatóan 3 ½ százalékkal bővül, ami lényegében a beruházási javak iránti kereslet normalizálódását jelenti az elmúlt három év gyöngélkedése után. A gép- és berendezés-beruházások mennyisége azonban 1 ½ százalékkal még így is elmarad a 2019. évitől.

 

Az építőipari beruházások az idén szintén érezhetően a 2019-es szint, a koronavírus-járvány előtti „utolsó békeév” szintje alá esnek. Az általánosságban borús gazdasági hangulat, a magas költségek és az emelkedő kamatlábak miatt az építési beruházások volumene várhatóan 3 százalékkal mérséklődik a múlt évihez képest. 

 

Az alig gyengülő infláció következtében - 2023-ra 6 ½ százalék körüli éves infláció várható a múlt évi 6,9 százalék után - a magánfogyasztás jelentős terhelést kapott. Augusztusban az infláció mértéke 6,1 százalékra mérséklődött – megjegyezve, hogy a júliusi 6,2 százalék ugyan alacsonyabb a múlt év októberi 8,8 százalékos rekordnál, de csaknem egy százalékponttal meghaladja az euró-övezet 5,3 százalékos átlagát, az Egyesült Államok 3 százalék körüli mutatójának pedig mintegy kétszerese.

 depositphotos_48530855-stock-photo-money-spendings-against-money-savings.jpg

A kép forrása

A munkaerőpiac oldaláról - ahol 2023-ban közel 45,9 millió embert foglalkoztatnak, ami jó fél százalékkal több az előző évinél -, alig érkezik a magánfogyasztást serkentő impulzus. A foglalkoztatottak számának emelkedése azonban 2023 elején lassult, sőt a második negyedévben szinte teljesen megállt és az év második felében várhatóan enyhén csökken. A vállalatok jelentős része vonakodik attól, hogy új munkatársakat vegyen fel. Bár nagyobb elbocsátásoktól nem kell tartani, a munkanélküliek egyre nehezebben találnak új állást. Mindent egybe vetve a munkanélküliségi ráta az idén jó 5 ½ százalékra emelkedik.

 

A költségvetés adóbevételei a gazdasági kilátások romlása következtében alacsonyabbak lesznek a korábban vártnál, ugyanakkor a kiadási oldalon az áram- és gázárfék költségei is alacsonyabbak az eredetileg feltételezettnél. A növekvő kamatkiadásokat is figyelembe véve 2023-ra 97 milliárd eurós, a GDP alig 2 ½ százalékát kitevő hiány várható, s így a GDP-hez viszonyított államadósság 65 százalékon stabilizálódik.

 

Emlékezetes, hogy a két téli negyedévi visszaesés után 2023 második negyedévében az első negyedévi szinten stabilizálódott a gazdaság teljesítménye. A kölni gazdaságkutató intézet előrejelzése szerint a német GDP 2023-ban akár ½ százalékkal is elmaradhat az előző évitől. 2022 eleje óta egyáltalán nincs lendület a német gazdaságban, melynek következtében annak teljesítménye 2023 végén nem lesz több a 2019 év véginél.

 

A kieli IfW gazdaságkutató intézet szeptember első napjaiban nyilvánosságra hozott elemzése szerint a német gazdaság az idén a korábban vártnál nagyobb mértékben zsugorodik. A gyönge ipari konjunktúra, az építőipar válsága és a fogyasztási célú kiadások csökkenése mind-mind terhet jelent Európa vezető gazdaságára. 

 

Fentieken túlmenően a megrendelések visszaesése, az export stagnálása és az energiaárak magas szintje mind-mind olyan tényező, amelyek hatására a német gazdaság teljesítményére vonatkozó előrejelzések egyre negatívabbak. Az IfW kutatói szerint a bruttó hazai termék mennyisége az idén fél százalékkal, a nyár elején feltételezett szint csaknem kétszeresével csökken. Az euró-övezet 20 országa közül Németországon kívül csak Írország és Észtország esetében zsugorodik, az összes többi országban növekedni fog a gazdaság teljesítménye. 

 

„Németország most már azt is érzi, hogy régi ipari üzleti modellje már nem működik" - mondta Moritz Schularick, az IfW elnöke az intézeti előrejelzés nyilvánosságra hozatalakor. Ráadásul a kamatkorrekció is terheli a gazdaságot itthon és az exportpiacokon keresztül. "A központi bankok sikeresen kimutatták fogaikat az infláció elleni harcban, és ebben az új környezetben a német gazdaságnak most meg kell állnia a helyét." Jövőre már növekedés valószínűsíthető, de annak mértéke nem lesz több fél százalékpontnál, azaz 1,3 százalékponttal alacsonyabb lesz a korábban feltételezett 1,8 százaléknál. Egy százaléknál erőteljesebb, azaz 1,5 százalékos növekedést csak 2025-re várnak a kieli kutatók. 

 

Joachim Nagel nem ért egyet azzal, hogy Németország, mint üzleti telephely a hattyúdal szakaszába került volna. „A német gazdasági modell nem egy kifutó modell, de frissítésre szorul", mondta a Német Szövetségi Bank elnöke, ellentmondva az IfW elnökének, megjegyezve, hogy a demográfiai helyzet alakulása, a digitalizáció, a széndioxid-mentesítés és a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok rugalmasabbá tételének szükségessége a német gazdaság nagy kihívásai közé tartoznak. A német gazdaság gyöngesége átmeneti jellegű, s nem igaz az állítás, miszerint „Németország az európai gazdaság beteg embere” lenne, ahogy azt a The Economist brit gazdasági hetilap a közelmúltban a címlapján pedzegette.

 

Tény, hogy a múlt év októberétől idén márciusig tartó téli félévben a német gazdaság teljesítménye két egymást követő negyedévben zsugorodott, és ezzel úgynevezett technikai recesszióba csúszott, majd a második negyedévben a GDP stagnált az előző negyedévhez képest. A magas infláció, a megtorpanó fogyasztás és a gyengülő világgazdaság ugyanakkor jelentős problémákat okoz Németországnak, mint exportőr nemzetnek.

 

Nagel szerint nincs szükség az ipari áram mesterséges módon történő olcsón tartására, ahogy arról jelenleg politikai viták folynak. „A széleskörű támogatások hosszú távon általában nem segítenek, hanem hozzájárulnak ahhoz, hogy a strukturális hiányok megszilárduljanak és a szükséges változtatásokat elaludják." Az árak szabályozó hatását nem szabad figyelmen kívül hagyni, s a gazdaság szereplőinek „szembe kell nézniük a magasabb árak kihívásával."

 

Dirk Jandura, a Német Nagy- és Külkereskedők Szövetsége (BGA) elnöke szerint a gazdaság lassúságának oka a növekedés motorjának számító export gyöngeségében keresendő. Abszolút számokban kifejezve a külkereskedelem a legjobb esetben is stagnálni fog az idén, mondta Jandura, aki szerint „jelenleg hiányoznak az impulzusok". A kínai, az ázsiai és a dél-amerikai gazdaság gyöngeségei a német gazdaságot is hátrányosan érintik. A BGA elnöke emellett a Németországban még mindig túlzott bürokráciát is bírálta; megjegyezve, hogy „helyzetünk jelenleg különböző területeken nem elég versenyképes, a politikát is beleértve”.

 

A közgazdászok bizakodóak az inflációs hullám várható enyhülésével kapcsolatban. „Az infláció le fog csillapodni" – véli Stefan Kooths, az IfW kutatásvezetője. Ami „jó hír, különösen a lakosság széles rétegei számára, mert vásárlóerejük jelentősen helyreáll, így mindenkinek ismét több pénz lesz a zsebében, hogy támogassa a gazdaság fogyasztással kapcsolatos ágazatait." Bár a fogyasztói árak az idén a 2022. évi 6,9 százalékkal szemben továbbra is átlagosan 6,0 százalékkal emelkednek, az IfW azonban a következő két évre csak évi 2,1 százalékos inflációt valószínűsít.

Hamarosan folytatjuk, térjen vissza vagy kövesse Facebook-oldalunk, hogy le ne maradjon!

 

 Az összefoglalót Juhász Imre volt külgazdasági szakdiplomata, a Magyar-Bajor Baráti Társaság elnökségi tagja készítette, az írást az ő szíves engedélyével közöljük. 

facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák piacralépéssel kapcsolatos hírekért kövessen minket a Facebookon is!