Lassan nő a német külkereskedelmi mérleg, de még mindig elmarad az előző évi adatoktól

A német Szövetségi Statisztikai Hivatal, a DESTATIS január 8-án ismertette a német külkereskedelem legfrisebb eredményeit. A wiesbadeni szervezet adatai szerint a 2023 novemberére vonatkozó külkereskedelmi mérőszámok az előző hónaphoz képest növekedést, azonban az előző év azonos időszakához képest jelentős csökkenést mutatnak.

2023 novemberében a német export 3,7 százalékkal, az import pedig 1,9 százalékkal nőtt 2023 októberéhez képest. Viszont az előző év azonos időszakához képest export 5 százalékkal, az import pedig 12,2 százalékkal esett vissza – közölte a Szövetségi Statisztikai Hivatal.

Összességében 2023 novemberében 131,2 milliárd euró értékben exportáltak árut Németországból, és 110,8 milliárd euró értékben importáltak Németországba. Ennek okán a külkereskedelmi mérleg 2023 novemberében 20,4 milliárd eurós többlettel zárt. 2023 októberében a külkereskedelmi statisztika naptári és szezonálisan igazított egyenlege +17,7 milliárd euró, 2022 novemberében pedig +11,9 milliárd euró volt.

statisztika.jpg

Forrás

Külkereskedelem az EU országaival

A német vállalatok 2023 novemberében 71,5 milliárd euró értékben exportáltak árut az Európai Unió (EU) tagállamaiba, az importáru értéke pedig 58,9 milliárd euró volt. Az előző hónaphoz képest az export 5,4 százalékkal az ezekből az országokból érkező import pedig 2,8 százalékkal nőtt. Ha csak az eurózóna országait vizsgáljuk, akkor a 2023 novemberi exportmérleg 50,3 milliárd euró (+5,3 százalék októberhez képest) az import pedig 39,2 milliárd euró (+2,4 százalék az októberhez képest). Az eurozónán kívül ugyanezek a számok: 21,2 milliárd euró exportforgalom, valamint 19,7 milliárd eurós importforgalom, mely 5,9, illetve 3,6 százalékos többletet jelent az októberhez képest.

Külkereskedelem EU-n kívüli országokkal

2023 novemberében 59,7 milliárd euró értékben exportáltak német árut az EU-n kívüli országokba (harmadik országokba), és 51,9 milliárd euró értékben importáltak árut ezekből az országokból. 2023 októberéhez képest a harmadik országokba irányuló kivitel 1,8 százalékkal, az onnan érkező import pedig 0,8 százalékkal nőtt.

2023 novemberében a legtöbb német export az Egyesült Államokba irányult, azonban ez a szám 1,4 százalékkal csökkent az októberi adatokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy az USA-ba irányuló német export 13,4 milliárd euróra esett vissza. Ezzel szemben a Kínába irányuló export 3,1 százalékkal 8,1 milliárd euróra, az Egyesült Királyságba irányuló export pedig rekordnövekedést elérve 15,2 százalékkal 7,7 milliárd euróra nőtt.

A legtöbb import Németországba Kínából érkezett 2023 novemberében. Innen 13 milliárd euró értékben importáltak árut, ami 3,1 százalékkal haladja meg az előző havi értéket. Az Egyesült Államokból származó import 3 százalékkal 8,1 milliárd euróra, az Egyesült Királyságból származó import 6,3 százalékkal 2,9 milliárd euróra nőtt ugyanebben az időszakban.

Meglepően hat, de a szankciók ellenére az Oroszországba irányuló német export 12,8 százalékkal, 0,7 milliárd euróra nőtt 2023 novemberében az előző hónaphoz képest. Ugyanakkor az előző év azonos időszakához mérve ez a szám 38,3 százalékos csökkenést jelez. Az Oroszországból származó import 2023 novemberében viszont tovább csökken, 14 százalékkal 0,2 milliárd euróra esett vissza októberhez képest, az előző év azonos időszakával összehasonlítva pedig 88,4 százalékos csökkenés mérhető.

Rövidtávon tehát mérsékelt növekedés látható a német külkereskedelmi mérlegben, de a forgalom még mindig elmarad az előző év azonos időszakához képest. A Destatis megjegyzi, hogy a sajtóközleményben közölt eredmények a havi külkereskedelmi statisztika előzetes eredményei, és a külkereskedelem egészében, illetve egyes államokkal vagy államcsoportokkal kapcsolatos változások okairól egyelőre nem lehet nyilatkozni, mert még nem állnak rendelkezésre részletes eredmények.

A cikk forrása

 

 

 facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák
piacralépéssel kapcsolatos hírekért 
kövessen minket a Facebookon is!

Üzletfejlesztés és piacralépés német nyelvterületen címmel rendszeresen tartunk B2B Workshopokat. A soron következő márciusi rendezvényről az alábbi képre kattintva találnak bővebb információt!

uzletfejlesztes_2.jpg