Továbbra is ellentmondásos a német gazdaság közeljövője - 1. rész

Termelése elmúlt évi 1,5 százalékos visszaesése után az idén újabb 1,5 százalékkal tovább csökken a német ipar teljesítménye, azaz – mint Siegfried Russwurm, a Német Ipari Szövetség (BDI) elnöke az április utolsó hetében megrendezett hannoveri vásár megnyitóján fogalmazott – „a termelési adatok évek óta aggasztóan csökkenő tendenciát mutatnak”. A tavalyi 1,5 százalékos visszaesés után az export várhatóan nem csökken tovább, de nem is emelkedik, tette hozzá a német ipar első számú reprezentánsa.

Aki szerint a német ipar veszélyeztetettnek látja Németországot, s ezért jelentős reformokat követel. A szövetségi kormány által a közelmúltban már bevezetett reformok, mint a növekedésösztönző törvény és a bürokrácia csökkentését szolgáló szabályozás, messze nem elegendőek. „Versenyképes, hosszú távon tervezhető energiaárakra van szükség" - követelte Russwurm az SPD, a Zöldek és az FDP alkotta koalíciós kormánytól, s emellett a társasági adókat is csökkenteni kell.

Az Ukrajna elleni orosz támadás után az iparvállalatok különösen megszenvedték az energiaárak meredek emelkedését. Ezt tetézte a magas kamatláb, amely megnehezítette a beruházásokat, továbbá az, ahogy sok vállalat már a koronavírusjárvány idején is az ellátási láncok szűkösségével szembesült. A „versenyképes és hosszú távon kiszámítható" energiaárak mellett az ipar kevesebb bürokráciát és alacsonyabb adókat is követel. „A mérsékelt fellendülési kilátások ellenére nem szabad áltatnunk magunkat: a termelési adatok összességében évek óta aggasztóan csökkenő tendenciát mutatnak" – figyelmeztetett a BDI elnöke.

depositphotos_186817116-stock-photo-frankfurt-germany-skyline_2.jpgEsti frankfurti látkép. A fotó illusztráció. Forrás: Depositphotos

Karl Haeusgen, a VDMA elnöke – ugyancsak Hannoverben - szintén nagyobb sebességre szólított fel. „Az új beruházási projektek jelenleg főként külföldön, például az Egyesült Államokban zajlanak. Ha nem teszünk ellene semmit, az gazdaságunk tartós gyengüléséhez vezet" - figyelmeztetett a német gép- és berendezésgyártók első számú reprezentánsa.

A nagy gazdasági szervezetek és a szövetségi kormány, azon belül különösen a kancellári hivatal kapcsolatai az elmúlt időszakban különösen fagyossá váltak. Olaf Scholz (SPD) szövetségi kancellár többször jelezte, hogy túlzónak tartja az ipar és más ágazatok panaszait, míg Russwurm és más nagy gazdasági szervezetek vezetői azzal vádolták a kormányzatot, hogy az, s a kormányzaton belül maga a kancellár nem veszi komolyan a gazdaság szereplői problémáit.

Bankelnöki aggodalmak vs. kancellári optimizmus

Christian Sewing, a Deutsche Bank, s egyben a Német Bankszövetség (BdB) elnöke a hannoveri vásár megnyitásával azonos napon Berlinben megtartott 23. német banknapon arra figyelmeztetett, hogy a német bankszektort aggasztja az ország gazdaságának gyöngesége. „Nem néhány negyedéves gyenge gazdasági adat a problémánk, hanem az, hogy hiányzik a perspektíva ahhoz, hogy ismét tartósan magasabb növekedési rátákat érjünk el" – mondta a Deutsche Bank vezetője, aki nem látja az alapvető reformokhoz szükséges politikai konszenzust.

„Az év eleje óta tartó számos sztrájk és tiltakozás azt a benyomást erősíti, hogy köztársaságunk részben megrekedt és blokkolja önmagát"; márpedig Németországnak mindenekelőtt sürgősen több beruházásra van szüksége.” Még az adósságfék lazítása sem lenne elegendő a jelentős beruházási igény fedezésére - mondta Sewing az adósságfék esetleges reformjáról szóló vita kapcsán. „A beruházás, különösen a magánberuházás a növekedés és a jólét motorja", már pedig a magánberuházásokat csak a tőkepiacon keresztül lehet finanszírozni.

Az optimizmust sugárzó kancellár a Handelsblatt címlapján

A gyenge növekedési adatok ellenére Olaf Scholz szövetségi kancellár optimista a német gazdaság helyzetét illetően. „Igen, viharos időket élünk, és ezektől Németország sem mentes. De jól navigáljuk át magunkat" - mondta a német kormányfő a Német Bankszövetség rendezvényén. Az infláció alacsonyabb, mint három éve volt, a szakértők a kamatok csökkenésére számítanak, a foglalkoztatottak száma magasabb, mint valaha, és az autóiparban, a vegyiparban és az építőiparban is újra élénkül a termelés.

A kancellár ugyanakkor elismerte, hogy Németország nem lehet elégedett az idei évre várt gazdasági növekedéssel. Ennek oka nemcsak a világgazdaság lassulása, az átmenetileg magas energiaárak és a magasabb kamatlábak, mondta. Munkaerőhiány van, Németország a bürokráciával hátráltatja magát, és komoly elmaradásokat kell pótolni az infrastrukturális és digitalizációs beruházások terén.

A szövetségi kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Németországban több képzett munkaerő legyen – fogalmazott a kancellár. „Mivel a munkaerőhiány az a tényező, amely leginkább lassítja a növekedésünket", ezért van a szakképzett munkaerő bevándorlásáról szóló törvény és bővítik az egész napos gyermekgondozást. „És ezért támogatom, hogy még vonzóbbá tegyük az önkéntes munkavégzést a törvényes nyugdíjkorhatár után." Scholz ígéretet tett a tervezési és engedélyezési eljárások, valamint az elektromos távvezetékek gyorsabb megépítésének meggyorsítására és a beruházási elmaradások kezelésére. Emellett hangsúlyozta az európai tőkepiaci unió fontosságát, ami „kulcsfontosságú különbség az USA és Európa növekedési kilátásai szempontjából”.

 

Mindeközben az első negyedévet magunk mögött tudva – ha lehet – még tarkábbá vált a német gazdaság aktuális helyzetével és a közeljövő növekedési kilátásaival kapcsolatos kép:

  • a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) tovább mérsékelte a G7-csoport sereghajtójának számító Németország idei és jövő évi gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését,
  • az Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW) által felvázolt, az aktuális helyzet megítélésére vonatkozó negatív kép nem változott, de az év hátralévő részére vonatkozó várakozások pozitív irányban változtak,
  • a kölni IW gazdaságkutató intézet által megkérdezett 2.072 vállalat összességében rosszabnak látja a maga helyzetét az egy évvel korábbinál úgy, hogy az iparban és az építőiparban az átlagnál kedvezőtlenebbek a kilátások, ezzel szemben
  • a müncheni gazdaságkutató intézet szerint a német vállalatok aktuális üzleti helyzete és a közeljövőre vonatkozó várakozásai alapján számított Ifo-index áprilisban tovább javult, ami arra utal, hogy egy újabb recesszió kialakulásának veszélye tovább mérséklődött.
  • Ezzel párhuzamosan a szövetségi kormány minimális mértékben felfelé korrigálta a gazdasági növekedés idei mértékére vonatkozó korábbi előrejelzését.

Az alábbiakban a fentiekben idézett és egymással gyakran markáns ellentétes helyzetmegítélések, illetve növekedési várakozások rövid összefoglalására teszünk kísérletet.

IMF: Németország a G7-csoport leggyöngébb láncszeme

A Nemzetközi Valuta Alap (IMF) - az elmúlt évek olyan kihívásai, mint az ellátási láncoknak a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett megszakadása, az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború és az annak nyomán kialakult globális energia- és élelmiszerválság, az infláció erőteljes növekedése és erre válaszul a kamatemelésekkel járó szigorú monetáris politika után (és ellenére) -, Pierre-Oliver Gourinchas, a szervezet vezető közgazdásza szóhasználatával „recessziómentes” időszakot prognosztizál a világgazdaságban. Legfrissebb, április közepén nyilvánosságra hozott előrejelzésében a világgazdaságra vonatkozó növekedési várakozását kis mértékben, a legutóbbi 3,1-ről 3,2 százalékra emelte, a jövő évre pedig újabb 3,2 százalékos növekedést valószínűsít.  

depositphotos_29839405-stock-photo-berlin-cathedral-berliner-dom-berlin.jpgA berlini dóm. A fotó illusztráció. Forrás: Depositphotos

Az idén az IMF a G7-csoport országai közül továbbra is Németországnak jósolja a leggyöngébb növekedést, ráadásul a bruttó hazai termék mennyisége - a múlt év októberében jelzett 0,9 és a januárban jelzett fél százalékkal szemben – csupán 0,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A Valuta Alap várakozása szerint a német GDP növekedése a jövő évben 1,3 százalékra „ugrik”, de ez 0,3 százalékponttal szintén elmarad a három hónappal korábban jelzettnél. Megjegyezve, hogy 2025-ben Németországnak várhatóan sikerül elmozdulnia a sereghajtó helyéről, az áprilisi prognózis szerint jövőre mindössze 0,7 százalékos növekedési dinamikával Olaszország zárja a G7-országcsoport rangsorát.

Annak okát, hogy a német gazdaságra vonatkozó várakozásokat rendre lefelé módosítják, az IMF szakértői a tartósan gyönge fogyasztói hangulatban, hosszabb távon pedig olyan tartós strukturális problémákban látja, mint a munkaképes korú lakosság lélekszámának csökkenése és a beruházási tevékenység akadályai.

Emlékezetes, hogy a vezető gazdaságkutató intézetek a szövetségi kormánynál és az IMF-nél még rosszabb, mindössze 0,1 százalékos növekedést valószínűsítenek, miközben az általuk a jövő évre jelzett 1,4 százalékos várakozás minimális mértékben meghaladja az IMF várakozását.

A ZEW-index áprilisban tovább javult

A mannheimi székhelyű Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW) legfrissebb előrejelzése szerint a német gazdasági kilátások áprilisban tovább javultak és mintegy két év óta a legmagasabb szintre emelkedtek. Az euró-övezet fejlődési kilátásaira vonatkozó várakozások – a némettel párhuzamosan - szintén javultak. Az aktuális gazdasági helyzet megítélése viszont az előző hónaphoz képest alig változott, az intézet által számított ZEW-index a negatív tartományban maradt.

A ZEW havi rendszerességgel bankok, biztosítási csoportok és nagyvállalatok pénzügyi részlegeinek szakértőit kérdezi meg a fontos nemzetközi pénzpiaci adatokról alkotott értékelésükről, amelyek jórészt az inflációs ráták, a kamatlábak, a részvényindexek, az árfolyamok és az olajár alakulásán alapulnak. „A világgazdaság élénkülése növeli a várakozásokat Németországgal kapcsolatban" – fogalmazott Achim Wambach, az intézet elnöke (egyébként blogunk alapítójának egykori nürnbergi professzora). A megkérdezettek fele a német gazdaság javulására számít a következő hat hónapban és az exportpiacok javuló megítélése is hozzájárul az optimizmushoz.

 

Cikkünk folytatása itt érhető el.

 

 Az összefoglalót Juhász Imre volt külgazdasági szakdiplomata, a Magyar-Bajor Baráti Társaság elnökségi tagja készítette, az írást az ő szíves engedélyével közöljük. 

facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák piacralépéssel kapcsolatos hírekért kövessen minket a Facebookon is!