A német ipar legjelentősebb vállalatai

deutsche_industrie_1.jpgA Die Deutsche Wirtschaft (DDW) összegyűjtötte Németország legértékesebb ipari vállalatait, melyeket egy speciális pontozási index alapján rangsorolt is. Az így kapott lista első helyein tarolnak a német autógyártók, de az is megfigyelhető, hogy Hamburgot nem számítva, Észak-Rajna-Vesztfália jelenti a világhíres német ipar motorját.

A DDW rangsora azért különleges, mert az ipari vállalatokat nem kizárólag bevételük szerint, hanem 31 mutató súlyozása alapján rangsorolta, így a komplexitását tekintve egyedülálló a hasonló listák között. Ezzel a jegyzékük mindennél pontosabb képet mutat a német gazdaság motorjának számító feldolgozóipar állapotáról, szereplőiről. Ez azért is fontos, mivel a német cégek olyan ipari kompetenciával rendelkeznek, amely a világon páratlannak számít. A DDW által meghatározott 10 000 legfontosabb ipari vállalat önmagában 37 ezer (!) milliárd eurós forgalmat és 11,4 millió munkahelyet jelent világszerte.

A listát – nem meglepő módon – a Volkswagen konszern vezeti, de az első négy helyet a három nagy német autógyártó, a VW mellett a Mercedes és a BMW foglalja el, valamint az Audi is befért a top 10-be az olyan multik mellé, mint a Siemens AG, a Robert Bosch GmbH vagy éppen az E.ON.

familienunternehmen_deutschland.jpgÉrdeklik a legnagyobb német családi vállalkozások is? Itt írtunk róla bővebben. A listán természetesen vannak átfedések.

De nem csak a nagy, jól ismert vállalatok alkotják a világvezető ipari szektort Németországban, hanem rengeteg középvállalkozás is öregbíti a német ipar hírnevét. Pontosan ezt a sokszínűséget és erősséget tükrözi a rangsor: a hihetetlen, 375 milliárd eurós árbevétel mellett az ipari vállalatok mintegy harmada éri el a 100 millió eurós forgalmat, egyharmaduk 30 és 100 millió euró közötti éves forgalommal büszkélkedhet, az összes többi ipari szereplő pedig ez alatt szerepel.

Nem csak a lista elejét, hanem a többi részét is uralják az autógyártók, hiszen a gépipari szereplők (melynek motorját az autóipar adja) 924 szereplővel képviseltetik magukat a tízezres rangsorban, és a hozzájuk tartozó beszállítók további 624 céget tesznek ki. Ha hozzájuk vesszük az elektrotechnikai, valamint az alkatrészgyártó szereplőket is, akkor a tízezer cég negyede köthető közvetlenül vagy közvetve az autógyártáshoz.

csm_jpn_industriestandorte_de_2014_d7525222c4.jpg

Ipari központok Németországban iparág szerint (kép forrása)

A német ipar tradícióját pedig mi sem jelezheti jobban, hogy a szereplők 66 százaléka családi vállalkozás, és mintegy harmaduk van csak külföldi befektetők kezében, akik leginkább az Egyesült Államokból, Franciaországból vagy Svájcból gondolták jó ötletnek letenni bizalmukat a német ipar mellett.

A vállalatok területi eloszlásában nincs semmi meglepetés, negyedük található Észak-Rajna-Vesztfáliában, a német ipar hagyományos központjában, ezt követi Baden-Württemberg, valamint Bajorország. A három tartomány adja a listán szereplő cégek hatvan százalékát. A városokat tekintve Hamburg áll az első helyen, őket a másik két német metropolisz, Berlin és München követi.

További részletek a  DDW listáján kereshető formátumban itt érhetők el.

Szerző: dr. Dóka Milán, a németországi és ausztriai üzletfejlesztéssel foglalkozó Ungarnconsulting Kft senior üzletfejlesztési és stratégiai menedzsere

 

facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák piacralépéssel kapcsolatos hírekért kövessen minket a Facebookon is!