Érdekesség az osztrák ipar történelméből: a hógömb története

Az 1900-as évek elején a bécsi székhelyű sebészeti műszerkészítőt, Erwin Perzyt felkérték, hogy készítsen egy fényes sebészeti villanykörtét, de ehelyett feltalálta a hógömböt.

A hógömb ma a világ egyik legkedveltebb szuvenírje, melyet több mint 120 évvel ezelőtt találtak fel Bécsben, Ausztriában - teljesen véletlenül.

A cikket még korábban készítettük elő, így most kissé vicces +16 fokban hógömbről bejegyzést megjelentetni, de fogadják szeretettel amolyan télbúcsúztatóként...

A bécsi Perzy család, amely több mint egy évszázaddal ezelőtt feltalálta az ikonikus mementót, továbbra is tevékenykedik kis virágzó műhelyében, ünnepi vidámságot öntve világszerte otthonokba.

Nevezetesen, a családi vállalkozás továbbra is lenyűgöző 200.000 darab hógömböt termel évente, és megdöbbentő 80% -uk megtalálja az utat az Egyesült Államokba és Japánba is.

Kidolgozottságuk nemcsak kiállta az idő próbáját, hanem számos híres személyiség figyelmét is felkeltette, köztük Ronald Reagan, Bill Clinton és Barack Obama volt amerikai elnökök figyelmét is.

Egy csodálatos véletlen

III. Erwin Perzy, az Original Viennese Snow Globe vállalat vezérigazgatója megosztotta a lenyűgöző történetet arról, hogy nagyapja véletlenül hozta létre az ikonikus tárgyat.

"A hógömbünk a nagyapám találmánya. 1900-ban találta fel, tévedésből. Nagyapám sebészeti műszerszerelő volt, és Edison villanykörtéjét akarta javítani a műtők megvilágítására. Elvégzett néhány tesztet, és az egyik ilyen teszt létrehozta a hógömböt" - mondta III. Perzy.

kep1_11.pngI. Erwin Perzy - Forrás

Először Perzy csak egy extra fényes fényforrást próbált kifejleszteni a sebészeti lámpákhoz egy orvos kérésére.

Amikor megpróbálta fokozni az úgynevezett Schusterkugel (vízzel töltött lombik, amelyet történelmileg a fény koncentrálására használtak) gyertyaerejét különböző anyagokból készült részecskékkel fényvisszaverő célokra, váratlanul a hóesésre emlékeztető hatást váltott ki.

Ezen a véletlen felfedezésen felbuzdulva készítette el első hógömbjét, amelyen a Mariazell-bazilika miniatűr modellje látható.

A hógömbök iránti hatalmas kereslet miatt Perzy és testvére, Ludwig bécsi üzletet alapítottak.

Az örökség folytatása hógömbönként

kep2_10.pngA múzeum, amely az „Original Viennese Snow Globe” része Bécsben, Ausztriában. - Forrás

Történelmi gyökerei ellenére a műhely 2023-ban jelentős kihívással nézett szembe, amikor tűz szakította meg a festőműhely működését, ami februártól augusztusig leállította a termelést.

"Február 20-án tűz ütött ki itt vállalatunknál, és tűz alatt állt az a részleg, ahol az aranyozást végezzük. Februártól augusztusig leállt a részleg, a termelést leállítottuk ezen a területen, és most sokat kell dolgoznunk, hogy teljesítsük a megrendeléseinket" – mondta III. Perzy 2023. novemberében.

Az Original Viennese Snow Globe vállalat 50 fős csapatát nem tántorította el a visszaesés, ezért megduplázta erőfeszítéseit, hogy biztosítsa az év végi megrendelések időben történő kiszállítását.

kep3_5.pngEgy vásárló 2023. november 29-én lép be a gyár üzletébe Bécsben, Ausztriában. - Forrás

Számos elbűvölő modelljük, amelyek olyan ikonikus bécsi nevezetességeket tartalmaznak, mint a Szent István-székesegyház, a Riesenrad óriáskerék és a Schönbrunni kastély, eljutottak a város karácsonyi vásáraira.

A cikk forrása 

 

 facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák
piacralépéssel kapcsolatos hírekért 
kövessen minket a Facebookon is!

Üzletfejlesztés és piacralépés német nyelvterületen címmel rendszeresen tartunk B2B Workshopokat. A soron következő márciusi rendezvényről az alábbi képre kattintva találnak bővebb információt!

uzletfejlesztes_2.jpg