Német gazdaság vs. kolbászfogyasztás

Az, hogy pontosan ki, mikor és hogyan készített először sült kolbászt, semmilyen írásos nyoma nincs. Annyi biztos, hogy már az ókorban sütöttek hasonló, hosszúkás húst, azonban ahogy azt mai formájában, azaz bélbe töltött, fűszeres húskészítményként ismerjük, az vélhetően Frankföldről vagy Türingiából származhat. Az első olyan írásos emlék, amiben említést tesznek a német kolbászról, 1404-ből származik.

E posztunkhoz kapcsolódik a múlt heti, német sörökről szóló bejegyzésünk. Természetesen továbbra sem szeretnénk gasztrobloggá válni, úgyhogy holnap meg is jelentetjük a "Kifutóban a német üzleti modell?" cikkünk 2. részét.

Miután megszámlálhatatlan fajtáját különböztetik meg, nem vállalkozunk arra, hogy az összes fajtát bemutatjuk. Minden régiónak, minden településnek, minden családnak megvan a saját fűszerezési és elkészítési módja. Lehet a húst finomra darálni vagy darabosabbra hagyni, lehet főzni vagy sütni, ha sütjük akkor készülhet grillen, sütőben vagy serpenyőben is. Tényleg rengeteg fajtája van tehát, ezért furcsának hathat, hogy csak két régió kolbásza rendelkezik földrajzi eredetvédett megjelöléssel: a nürnbergi és a türingiai. 

drei_im_weckla.jpg

Drei im Weckla (kép forrása)

A nürnbergi Bratwurst elsősorban méretéről ismert, csupán mini virsli nagyságúak a régió sült kolbászai. Állítólag ez azért alakult így, mert korábban a város éttermeiben este kilenc után semmilyen ételt nem árulhattak, így titokban a kulcslyukon keresztül adták ki a kolbászkákat a vendégeknek. A középkor óta létező szabályozás szerint a nürnbergi kolbászkák 8 cm hosszúak és 20-25 grammosak, és annyira ügyelnek a minőségre, hogy a városi tanács már 1313-ban ellenőriztette azt az úgynevezett Würstlein-nel, egyfajta helyi élelmiszer-rendőrséggel. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen 2003-ban első Bratwurst-ként felkerült az Európai Unió által védett kulináris különlegességek nyilvántartásába. Olyan finom, hogy állítólag Goethe postán küldette magának Nürnbergből Weimarba.

Drei in Weckla

A nürnbergi kolbász természetesen ma is kapható a városban és környékén egyfajta "fast food-ként, egy zsemlyében 3 kolbász kényelmesen elfogyasztható akár gyalogosan, menet közben is.

 nbg_wurstchen.jpg

Nürnbergi kolbász párolt káposztával (kép forrása)

 

A másik eredetvédett német sült kolbász Türingiában található, mely az első Bratwurst volt, melyet az írásos emlékek említenek. Az ezredfordulón fedezték fel azt az 1404-ből, Arnstadt-ból származó levelet, amely említi a Thüringer Rostbratwurstot. Ennek hatására alakult meg 2006-ban a türingiai bratwurst baráti társaság is. A nürnbergi kolbásztól elsősorban a mérete különbözteti meg, a Türingiában honos Bratwurst ugyanis vékony és kb. 20-25 centi hosszú kolbász, amelyet grillen sütnek, és jellegzetesen apró zsemlével fogyasztják, melynek mindkét végéből hosszan kilóg.

thuringer_rostbratwurst_gewurze.png

  (kép forrása)

Szintén közkedvelt Németországban a frankföldről eredeztethető, hosszúkásabb, de fűszerezésében a nürnbergihez hasonlító Fränkische Bratwurst, amit főként savanyú káposztával vagy burgonyasalátával tálalnak.

 Érdekesség: a Bratwurst szó NEM a német braten (=sütni) szóból származik, hanem a 8-11. század között beszélt ófelnémet nyelv brāto szó az alapja, amely kb. „tiszta hús, lágy részek, húsdarabokat” jelent.

Nem a nürnbergi az egyetlen híres bajor kolbász, mivel Coburg városának is megvan a maga jellegzetes Bratwurstja. Ezt sertéshúsból és minimum 15%-ban marhahúsból készítik, csak sóval, borssal, szerecsendióval és citromhéjjal fűszerezik, és nyers tojással gyúrják össze. Általában zsemlével fogyasztják.

 

Maradva a bajor régiónál, a kulmbachi sült kolbász a nagyon finomra darált borjúhústól nyeri el különlegességét, melyet főleg sóval, fehér borssal, szerecsendióval, citromhéjjal, majoránnával, köménnyel és fokhagymával ízesítenek. Természetesen a pontos fűszerezés minden hentes saját, hétpecsétes titka.

kulmbach_wurst.jpg

kulmbachi kolbász (kép forrása)

És akkor jöjjön a legismertebb, ámde a legmegosztóbb is: a Currywurst. Tudni kell, hogy az egyedi fűszerezésű Currywurst nem hagyományos német sült kolbász, hanem az idő folyamán alakult ki, elsősorban a fővárosi régióban. Az elsősorban a fiatalok körében népszerű sült kolbász jellemzően falatnyi darabokra vágott sertéskolbász, melyet ketchuppal és curryporral ízesítenek. Terjednek már az egzotikusabb változatai is, mint például a mangós vagy a sütőtökös Currywurst is.

Ezek az újfajta változatok nagy vitákat gerjesztenek a hagyományos Bratwurstot kedvelők körében is, de az vitathatatlan, hogy a fiatalok körében népszerű, amely elősegíti a német sült kolbász fennmaradását a jövőben is.

Végezetül nézzünk néhány számot érdekességképpen. A sült kolbász a legnépszerűbb grillétel Németországban, egy német átlagosan 84 darabot fogyaszt el egy évben, azaz heti másfelet. Egy másik statisztika szerint az átlagos elfogyasztott kolbászmennyiség 60kg / év / fő.

A világon gyártott kolbászok 27%-át Németországban fogyasztják el, második helyen egyébként Lengyelország áll.

A németek hatszor grilleznek egy évben, és ha nem otthon szeretnék elkészíteni, akkor kb. 1500 vendéglátóhely áll rendelkezésükre, amely Bratwurstra specializálódott. Egy landshuti hentes és csapata elkészítette vélhetően minden idők leghosszabb sült kolbászát, amely mintegy hat kilométer hosszú volt. Ehhez 1700 kg húst és 50 kilónyi fűszert használtak fel.

A kolbászok egyébként a világon 479. legfontosabb exporttermékként említi egy statisztika. A legnagyobb - annyira nem meglepő módon - Németország, 2021-ben 848m USD értékben. Második helyen Olaszország áll (754m USD), majd az USA (706m USD), Spanyolország (603m USD), illetve Lengyelország 436m USD. 

Egyébként a legnagyobb importőr is Németország 834m USD értékben.

Ezek után azt hiszem felesleges is magyarázni, miért is hívják Németországot Bratwurst nemzetnek.

 

Az összefoglalót dr. Dóka Milán a németországi és ausztriai üzletfejlesztéssel foglalkozó Ungarnconsulting Kft senior üzletfejlesztési és stratégiai menedzsere készítette, az írást az ő szíves engedélyével közöljük. 

facebook-logo-966bbfbc34-seeklogo_com.pngSzakmai hírekért, újdonságokért, programajánlókért, üzletfejlesztéssel, német & osztrák piacralépéssel kapcsolatos hírekért kövessen minket a Facebookon is!

 

A statisztikák forrása: https://oec.world/en/profile/hs/sausages