1984 óta a legmagasabb infláció várható Ausztriában

Az osztrák fogyasztói árak töretlenül emelkednek, első gyorsbecslések szerint a februári infláció megközelítette a 6%-ot. A fő hajtóerő az energiaárak növekedése.

Az osztrák statisztikai hivatal gyorsbecslése szerint februárban az infláció Ausztriában valószínűleg elérte az 5,9 százalékot a tavalyi év azonos hónapjához képest, ami 1984 óra a legmagasabb érték.


Januárhoz képest a fogyasztói árindex (CPI) a becslések alapján 1,3 százalékkal nőtt.
A fő hajtóerő nem meglepő módon az energiaárak növekedése.
Januárban 5 százalék, decemberben 4,3 százalék volt az infláció.

 

osterreich_inflation_2022.png

"Jelenleg az emelkedő üzemanyag- és energiaárak hevítik az inflációt" - mondta Tobias Thomas, az osztrák statisztikai hivatal főigazgatója egy szerdai interjúban.

A februári fogyasztói árindex és a részletes eredmények március 17-én jelennek meg. Az európai szinten harmonizált inflációs ráta (HICP) 5,5 százalék volt 2022 februárjában az előző év azonos hónapjához képest - derül ki az osztrák statisztikai hivatal előzetes gyorsbecslésének részeként végzett számításaiból.

Az első becslés szerint 1,3 százalékos volt az infláció az előző hónaphoz képest.

Mi következtetéseket vonhatunk le ebből üzletfejlesztési projektjeink szempontjából?

Nagyon nehéz bármit is előrejelezni a jelenlegi helyzetben. Alapvetően az a tény, hogy egy célországban elszállnak az árak, remek üzletfejlesztési lehetőség lenne a hazai cégek számára, ha itthon nem ugyanez az inflációs nyomás lenne. Ráadásul mindkét országban ugyanaz a pénzromlás alapja: az energiaárak növekedése, ami az ukrán-orosz háború következtében vélhetően tovább fog folytatódni. Üzletfejlesztési lehetőség szinte mindig adódik, de ennek az alapja biztos nem az elszálló osztrák infláció lesz, hanem például szállítói láncokkal kapcsolatos problémák, pl. az orosz és ukrán beszállítók kiesése.

 

A szerző jogász & közgazdász, az osztrák/német - magyar gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokra szakosodott Ungarnconsulting Kft ügyvezetője.

További szakmai tartalmakért és a német gazdasággal és üzletfejlesztéssel kapcsolatos hírekért kövesse az Ungarnconsulting Facebook-oldalát! 

 



Forrás: Wiener Zeitung